Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Høje blodsukkerniveauer ved type 2-diabetes kan forårsage lungesygdomme

Ny forskning beskriver den hidtil største undersøgelse af genetikken bag tilfældige blodsukkerniveauer, der er målt døgnet rundt. Undervejs viste forskerne blandt andet, at type 2-diabetes kan forårsage lungesygdomme.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i Nature Genetics, involverede næsten en halv million mennesker og beskriver blandt andet for første gang, at type 2-diabetes direkte kan forårsage lungesygdomme.

Med andre ord konkluderede forskere i den hidtil største genetiske undersøgelse af, hvordan gener påvirker blodsukkerniveauer og sundhedsresultater, at lungesygdomme nu bør betragtes som en komplikation af type 2-diabetes.

Tidligere studier har vist, at lungesygdomme, herunder restriktiv lungesygdom, fibrose og lungebetændelse, er mere almindelige hos personer med type 2-diabetes.

Rygning og inaktiv adfærd

Indtil nu har det ikke været kendt, om type 2-diabetes direkte forårsagede skade på lungerne, eller om andre faktorer, der er fælles for sygdommene, var ansvarlige.

Ved at kontrollere faktorer som rygning og inaktiv adfærd brugte holdet den statistiske teknik Mendelsk randomisering til at forstå, om høje blodsukkerniveauer var forbundet med nedsat lungefunktion, og om det ene forårsagede det andet.

Lungefunktionen blev målt ved spirometri, og analysen heraf viste, at høje blodsukkerniveauer hos personer med type 2-diabetes direkte påvirkede lungefunktionen.

For eksempel viste modellering af studiedata, at en stigning i gennemsnitlige blodsukkerniveauer fra 4 mmol/L til 12 mmol/L kunne resultere i en 20 procent reduktion i lungekapacitet og funktion.

Da lungebetændelse er den tredje største dødsårsag i England, og indlæggelser på hospitaler for lungesygdomme i England og Wales er fordoblet i løbet af de sidste 20 år, fremhæver resultaterne behovet for, at sundhedsprofessionelle er opmærksomme på lungesygdomme hos mennesker med type 2-diabetes.

”Vores forskning giver det første bevis for, at høje blodsukkerniveauer ved type 2-diabetes direkte kan føre til lungebeskadigelse. Vi håber, at vores opdagelse af, at nedsat lungefunktion er en komplikation ved type 2-diabetes, er det første skridt mod øget opmærksomhed blandt sundhedsprofessionelle, hvilket fører til tidligere diagnose og behandling af lungesygdomme,” sagde førsteforfatter Dr. Vasiliki Lagou, postdoc-researcher ved Wellcome Sanger Institute, Cambridge, England.

Tidlig diagnose og behandling af lungesygdomme kan potentielt redde tusindvis af mennesker med type 2-diabetes.