Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Mere præcis identifikation af børn med høj risiko for infektion med RS-virus

En ny undersøgelse hjælper med at identificere børn, der har størst risiko for at opleve en alvorlig respiratorisk syncytialvirus (RS-virus) infektion, og som dermed ville have størst gavn af nye RS-virus forebyggende foranstaltninger.

En registerundersøgelse, der inkluderer alle finske og svenske børn samt deres familiemedlemmer, identificerede 16 væsentlige risikofaktorer for en alvorlig RS-virus-infektion. I studiet skabte forskerne en klinisk model til at forudsige risikoen for hospitalsindlæggelse med en RS-virus infektion og viste, at modellen klarede sig godt i både Finland og Sverige.

Denne store undersøgelse om risikofaktorer for alvorlig RS-virus infektion, ledet af forskere fra Helsinki Universitet og Helsinki Universitetshospital, blev for nylig offentliggjort i tidsskriftet Lancet Digital Health.

Risiko stiger ved for tidlig fødsel

Undersøgelsen bekræftede, at risikoen for en alvorlig infektion med RS-virus er størst hos småbørn yngre end seks måneder, og at risikoen stiger, hvis spædbarnet fødes for tidligt, har visse medfødte tilstande og har yngre søskende. De nye prognostiske faktorer, der er identificeret, omfatter misdannelser i esophagus og en mindre alvorlig medfødt hjertesygdom.

I de senere år er der både udviklet et langtidsvirkende antistof, der beskytter mod infektion med RS-virus, og en vaccine givet til mødre under graviditeten for at forhindre RS-virus infektioner. Når de er målrettet korrekt, kan sådanne lægemidler forebygge et stort antal komplikationer hos små børn og mindske antallet af hospitalsophold og besøg på akutafdelingen. Men det er endnu ikke klart, hvor bredt disse metoder skal bruges.

”Det er måske ikke muligt at tilbyde disse nye forebyggende foranstaltninger til alle børn. Vores forskning hjælper med at identificere de børn, der har mest brug for dem, både på individniveau og i befolkningen,” siger hovedforfatteren af undersøgelsen, Pekka Vartiainen, postdoc-forsker fra Instituttet for Molekylær Medicin Finland FIMM, Universitetet i Helsinki, og overlæge med speciale i pædiatri.

Sygdomsbyrden er høj

RS-virus er en almindelig virus, der forårsager luftvejsinfektioner, men som kan være farlig - særligt for spædbørn. Sygdomsbyrden ved RS-virus-epidemier er høj verden over, og globalt dør årligt over 100.000 børn på grund af RS-virus infektioner.

”RS-virus forårsager alvorlige infektioner, især hos børn under et år. I Finland er det en af de mest almindelige årsager til hospitalsindlæggelse af små børn og en væsentlig årsag til spædbørnsdødelighed på verdensplan,” siger Santtu Heinonen, MD, Specialist i Pædiatri fra HUS Nye Børnehospital.

I Finland bliver hvert tredje barn under et år smittet med RS-virus, og omkring 1.000 af disse børn har behov for hospitalsbehandling for RS-virus infektionen – hvilket er betydeligt flere end for influenza eller coronavirus. Derudover er mellemørebetændelse en almindelig komplikation efter infektion med RS-virus.

Langt de fleste patienter får infektionen i de få spidsbelastningsmåneder af epidemien, hvilket lægger en betydelig byrde på sundhedsvæsenet og ofte fører til aflysning eller udsættelse af operationer.

Forskellige registre involveret

Forskerholdet brugte forskellige nationale registre til at undersøge de faktorer, der øger risikoen for hospitalsindlæggelse på grund af RS-virus hos børn under et år. Undersøgelsen omfattede 1,25 millioner børn født i Finland mellem 1997 og 2020 og 1,4 millioner børn født i Sverige mellem 2006 og 2020 samt deres forældre og søskende. Den simple 16-variable kliniske forudsigelsesmodel skabt i studiet fungerede lige så godt som den 1.511-variable AI-baserede model.

For at skabe forudsigelsesmodellen blev sundhedsdata harmoniseret og kodet til AI-brug som en del af den finske FinRegistry-undersøgelse. Den endelige model blev replikeret i de tilsvarende svenske registerdata.

”I vores undersøgelse anvendte vi data af høj kvalitet og metodisk ekspertise til at løse et klinisk vigtigt problem. De nordiske lande har usædvanlige omfattende og pålidelige registerdata. Der er få lande, hvor en sådan undersøgelse kan udføres,” siger Andrea Ganna, Associate Professor ved Helsinki Universitet, der ledede undersøgelsen.

Hun bakkes op af forskningsprofessor Markus Perola fra det finske institut for sundhed og velfærd (THL). Han siger:

”Denne undersøgelse er et eksempel på, hvordan landsdækkende registerbaserede undersøgelser kan være med til at målrette den forebyggende indsats. Formålet med FinRegistry-projektet er at frembringe videnskabelig viden om risikofaktorer og forløb, der fører til forskellige sygdomme, også dem der ikke kan observeres med traditionelle metoder.”