Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Specialiserede T-celler kan potentielt udløse alvorlige astmaanfald hos ældre mænd

Forskere fra University of Southampton og La Jolla Institute for Immunology (LJI) i Californien har opdaget en gruppe immunceller, der muligvis driver alvorlig astma. Disse celler samler sig i lungerne og ser ud til at forårsage mest skade hos mænd, der udvikler astma senere i livet.

Undersøgelsens resultaterne antyder, at astmapatienter med denne slags celler i deres lunger muligvis er mere tilbøjelige til at opleve ’difficult-to-treat’ og potentielt dødelige astmaanfald. Normalt udskriver lægen en almindelig behandling til astmapatienten for at dæmpe deres immunrespons, men disse celler reagerer ikke på behandling.

”Hvis du er mand og udvikler astma efter 40-årsalderen, er der en øget sandsynlighed for, at denne T-celle-population er i dine lunger,” siger LJI Research assistent Professor Gregory Seumois, der sammen med LJI Professor Pandurangan Vijayanand ledte undersøgelsen.

T-cellernes rolle

Forskerne opdagede T-cellerne kaldet 'cytotoksiske CD4+ væv-residente hukommelses-T-celler', takket være deltagere i det britiske NHS-baserede Wessex Asthma Lifetime Cohort study (WATCH). Her følges hundreder af mænd og kvinder med astma i forskellige aldre og sværhedsgrad gennem mange år - og ved at analysere deres immun-cellepopulationer finder forskerne nye forbindelser mellem astmasymptomer og immun-celleaktivitet.

”Når man forstår rollen af celler som disse T-celler bedre, kan man begynde at udvikle behandlinger, der målrettes disse celler,” siger WATCH-studiedirektør Dr. Ramesh Kurukulaaratchy, associate professor ved University of Southampton og forsker ved NIHR Southampton Biomedical Research Centre.

Forskere håber at få mere viden om T-cellerne og deres rolle i udviklingen af astma for at finde personlig behandlinger til de mange forskellige astmapatienter.

T-celler kaldes ’hukommelsesceller’, fordi de reagerer på molekyler, som kroppen tidligere har bekæmpet. De hjælper med at beskytte kroppen mod vira og bakterier, men den samme T-cellehukommelse er et stort problem for astmapatienter. Deres vildledte T-celler opfatter harmløse molekyler såsom pollen og producerer en farlig inflammatorisk reaktion.

Personlige behandlinger

Især mænd, der udviklede astma senere i livet, havde et overvældende antal af disse potentielt skadelige T-celler. I deres lunger burde man finde en forskelligartet gruppe af CD4+ T-celletyper, men hos disse mænd var mere end 65 procent af deres celler cytotoksiske CD4+ væv-residente hukommelses-T-celler.

Ved hjælp af enkelcelle RNA-sekventering, udført af LJI-forskere, har man fundet en ’biomarkør’, der kan hjælpe med at opdage cytotoksiske CD4+ væv-residente hukommelses T-celler hos flere patienter i fremtiden.

Fundet af denne biomarkør repræsenterer et ’paradigmeskift’ inden for astmaforskning, siger Dr. Kurukulaaratchy.

Indtil nu har forskere og klinikere opdelt astmapatienter i to grupper: 'T2 high og 'T2 low. I en undersøgelse, der blev offentliggjort tidligere i år, viste forskerholdet vigtigheden af at identificere mange flere undergrupper af astmapatienter. Deres analyse afslører, at 93 procent af WATCH-deltagerne med svær astma var i kategorien 'T2 high.

Vil bruge sekventeringsværktøjer

Studiets medforfatter Professor Hasan Arshad, Chair in Allergy and Clinical Immunology ved University of Southampton, forsker ved NIHR Southampton Biomedical Research Centre og direktør for The David Hide Asthma and Allergy Research Centre på Isle of Wight, siger:

”Vi skal tænke på svær astma som værende opdelt i forskellige undergrupper, og behandlingen skal tilpasses disse undergrupper, fordi én størrelse ikke passer alle.”

Forskerne ønsker nu at bruge sekventeringsværktøjer og andre teknikker til at opdage yderligere biomarkører og undergrupper af astmapatienter.