Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Hormonbehandling kan mindske fald i kvinders lungefunktion

Hormon substitutionsbehandling (HRT) kan mindske faldet i lungefunktionen hos midaldrende kvinder. Det afdækker en ny ph.d.-afhandling skrevet af læge og ph.d. Kai Triebner fra Universitetet i Bergen.

Resultaterne er netop blevet præsenteret på det europæiske lungemedicinske selskabs internationale kongres, ERS, i denne måned. 

Resultaterne fra undersøgelsen, der fulgte 3.713 kvinder i cirka 20 år fra begyndelsen af ​​1990'erne til 2010, viste, at de, der tog langvarig HRT i to år eller mere, havde bedre resultater i lungefunktionstest end kvinder, der aldrig tog HRT.

Læge og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Kai Triebner, sagde på kongressen: ”Lungefunktionen topper i midten af ​​20'erne, herefter falder den for alle. Men det er muligt at identificere, hvilke faktorer der påvirker faldet enten ved at bremse eller accelerere dem. En accelerationsfaktor er eksempelvis overgangsalderen. Derfor er et centralt spørgsmål, om HRT til dels kan modvirke faldet.” 

Kvinderne i forsøget fik målt deres lungefunktion, da de kom med i studiet ”Det Europæiske Fællesskabs Respiratoriske Sundhedsundersøgelse” og igen efter 20 år. Kvindernes spirometri test (FVC) viste, at kvinder, der fik HRT i to eller flere år, mistede i gennemsnittet 46 ml. mindre af lungevolumen i løbet af undersøgelsens varighed sammenlignet med kvinder, der aldrig tog HRT.

”Resultatet vil sandsynligvis ikke være klinisk signifikant for sunde kvinder. Men hos kvinder, der lider af luftvejssygdomme, kan nedgangen i lungefunktionen påvirke livskvaliteten, da det kan føre til øget åndenød, nedsat arbejdskapacitet og træthed,” forklarede Kai Triebner og fortsatte:

”Vores resultater viser, at kvindelige kønshormoner er vigtige for bevarelsen af ​​lungefunktionen hos midaldrende kvinder.”

I forsøget medvirkede kvinder fra flere europæiske lande, hvoraf 236 tog HRT i to år eller mere. Disse kvinder blev sammenlignet med 236 andre kvinder, som aldrig tog HRT. I 2010, hvor opfølgende test blev lavet, varierede kvindernes alder fra 44 til 67 år, med en gennemsnitsalder på 59 år.

Forskerne justerede for faktorer, som kunne påvirke resultaterne, såsom typen af ​​spirometer, længde af ​​opfølgningstid og hvilket klinisk center forsøgspersonerne deltog på. 

Samtidigt understregede Kai Triebner, at resultaterne ikke bør betragtes som udtryk for eller imod brugen af ​​HRT. For mens hormon substitutionsbehandlinger kan hjælpe med symptomer forbundet til menopausen og kan beskytte mod osteoporose, har behandlingerne samtidigt været forbundet med en stigning i risikoen for brystkræft og problemer i hjertet og blodkar.

”Kvinder, såvel som læger, skal informeres bedre om sundhedsændringer i den postmenopausale periode. Vores forskningsresultater kan sammen med andre eksisterende studier bane vej for, at hver kvinde individuelt kan vælge den rigtige løsning for hende. Kvinder der eksempelvis lider af astma, skal følges bedre gennem overgangsalderen og tilbydes råd om medicin, der tager hensyn til de forandrede hormonniveauer. Det vil være ideelt med en personlig tilgang,” konkluderede læge Kai Triebner.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter