Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny terapiform mere effektiv end kognitiv terapi

Pia Callesen

Metakognitiv terapi er langt bedre til at gøre mennesker med generaliseret angst raske end almindelig kognitiv terapi. I et nyt norsk forskningsprojekt, der sammenligner de to terapiformer, blev hele 65 procent af dem i metakognitiv terapi helt raske, hvor det samme kun gjaldt 38 procent af dem i kognitiv adfærdsterapi.

I kontrolgruppen blev ingen helt raske.

I dag er kognitiv behandling førstevalg i behandling af angst. Men nu viser det sig altså, at metakognitiv terapi virker markant bedre.

Resultaterne svarer meget præcist til de erfaringer, som klinikchef Pia Callesen fra CEKTOS – Center for Kognitiv og Metakognitiv Terapi – har gjort sig. Hun er en af landets højest uddannede metakognitive psykologer og er specialist i metoden:

”Der er ingen tvivl om, at metakognitiv terapi er overlegent i forhold til andre metoder. Det norske studie viser en mere langtidsholdbar effekt, og det er også vores erfaringer.”
Hun understreger, at der ikke er forskel på effekten af metakognitiv terapi på dem, der lider af let angst eller mere alvorlig angst.

Ifølge overlæge, dr.med. og professor i psykiatri Poul Videbech fra Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning ved Psykiatrisk Center Glostrup er resultaterne af det nye studie meget overbevisende.

”Umiddelbart ville jeg forvente, at det var meget svært at finde en forskel mellem to typer af terapeutisk behandling. Derfor er det enormt interessant, at de finder så tydelig og stor forskel. Det kalder på, at man bør bruge metakognitiv terapi mere,” siger han til videnskab.dk og opfordrer samtidig til mere forskning i denne terapiform.

Patienterne i det norske studie omfattede i alt 81 patienter, der alle var diagnosticeret i psykiatrien og således led af alvorlig angst.

Immunhæmmende behandling har ingen effekt på sædkvalitet

Hverken svær sygdomsaktivitet, behandling med immunhæmmende behandling eller nye biologiske lægemidler ser ud til at have markant effekt på sædkvaliteten hos mandlige patienter med kroniske tarmsygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Psoriasismiddel reducerer IBD-tilfælde

Patienter, der behandles med Cosentyx (secukinumab) mod inflammatoriske sygdomme som Bechterews sygdom og psoriasisgigt, har en lav risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter