Stem på en psykiater. For første gang i lægernes historie


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

To nye melatoninpræparater godkendt

Allan Hvolby

Et lille skridt på vejen i den rigtige retning. Sådan karakteriserer Allan Hvolby, der er overlæge og ph.d. i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg, nyheden om, at to nye typer melatonin er godkendt herhjemme.

Det ene, Slenyto, har fået indikation til behandling for søvnløshed hos børn og unge med autisme. Det andet fra Orifarm er godkendt til voksne som kortvarig behandling af jetlag.

”Det er glædeligt, at vi nu får et melatoninmiddel, som giver os mulighed for faktisk at udskrive medicin, der er godkendt til aldersgruppen. Der findes en stor gruppe af børn og unge med autisme, som har søvnforstyrrelser, og dem kan vi nu give det til og slipper dermed for at bruge off-label lægemidler,” siger han.

Vil også blive brugt til børn med ADHD

I dag behandles børn og unge primært med melatoninmidlet Cirkadin, som kun er godkendt til voksne over 55 år. Derfor har både Allan Hvolby og mange andre behandlere på området længe ønsket sig, at melatonin også blev godkendt til børn og unge. Nu er dette så sket i forhold til autisme, men altså ikke til ADHD. Slenyto er således godkendt til behandling af søvnløshed hos børn og unge i alderen to-18 år med autisme og Smith-Magenis syndrom, hvor søvnhygiejniske tiltag ikke har haft den ønskede effekt.

I praksis tror Allan Hvolby dog, at Slenyto også vil være det middel, der fremover vil blive brugt til den langt større gruppe af børn og unge med ADHD, som har søvnproblemer.

”Men her er der altså endnu ingen indikation, hvorfor vi stadig vil være off-label. Jeg håber dog, det kommer på sigt, så vi også her kan komme til at udskrive inden for indikationen,” siger han og peger på, at mange behandlere holder sig tilbage med at udskrive melatonin til børn og unge, fordi der ikke er godkendte midler tilgængelige. Og det er synd, da man fra mange studier af børn og søvn ved, at børn med ADHD og autisme ofte har store søvnproblemer, og at de har god gavn af melatonin.

Allan Hvolby tror, at det er et spørgsmål om tid, før vi herhjemme får et melatonin-præparat, der er godkendt til børn og unge. Om ikke før, så måske når man ved lidt mere om, hvem der præcis har gavn af det – hvilket lige nu er emnet for et studie, som den vestjyske børne- og ungdomspsykiater står i spidsen for og som er færdigt om et par år.

Han understreger, at førstevalget til behandling af søvnproblemer hos børn med ADHD altid bør og skal være en god søvnhygiejne. Først når de forskellige veje hertil er afprøvet, kommer melatonin ind i billedet.

Slut med magistrelt fremstillet melatonin

Godkendelsen af de to nye melatoninpræparater medfører, at apotekerne ikke længere må sælge magistrelt fremstillet melatonin.

”Ved omlægning fra magistrelt fremstillet melatonin, som er en tablet med umiddelbar udløsning, til en depottablet skal man være opmærksom på, at der kan gå længere tid, før patienten mærker den samme effekt og dosis er ikke nødvendigvis 1:1 i forhold til, hvor hurtigt man falder i søvn. Omlægning til melatonin fra Orifarm kan umiddelbart gøres 1:1,” lyder det fra overlæge i Sundhedsstyrelsen Marie Louise Schougaard Christiansen.

Det nye middel fra Orifarm er almindelige tabletter, mens Slenyto er depottabletter. På det danske marked findes der i forvejen Circadin og generikaversionen Mecastrint. De er godkendt til korttidsbehandling af voksne i alderen 55 år eller derover og med dårlig søvnkvalitet.

10 highlights fra den corona-aflyste amerikanske dermatologiske kongres

Atopisk eksem hos børn og voksne, kuldeallergi og stafylokok aureus hører fortsat til blandt de kliniske udfordringer i de dermatologiske klinikker fremgår det af blandt andet abstracts fra den COVID-19-aflyste kongres, American Academy og Allergy, Astma og Immunology 2020 (AAAAI).

Sammenhæng mellem hudsygdom og IBD

Der ser ud til at være en forbindelse mellem hudlidelsen hidradenitis suppurativa (HS) og de inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) Crohns og colitis.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter