Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Antistof kan måske hjælpe ikke-indlagte patienter med at blive hurtigere raske

Tidlige resultater fra biotek-firmaet Regeneron synes at øge muligheden for, at virksomhedens cocktail af monoklonale antistoffer, Regn-cov2, kan blive en effektiv behandling for covid-19.

Men eksperter advarer om, at der er behov for flere resultater for at vide, hvor potentielt gavnlige lægemidlerne er.

En høj dosis af Regenerons antistofcocktail, REGN-COV2, fører ifølge en pressemeddelse fra Regeneron til, at virusniveauerne faldt hurtigere hos inficerede, ikke-indlagte patienter, hvilket potentielt indikerer, at behandlingen kan hjælpe dem med at blive bedre. Regeneron oplyser, at de fulde resultater vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

”Der er ikke noget dårligt ved disse resultater, du kan bare ikke sige meget om, hvor forandrende det bliver,” siger Eric Topol, direktør for Scripps Research Translational Institute og professor. Han advarer mod, at data efter hans vurdering ikke er tilstrækkelige til, at de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA allerede nu bør give særlig tilladelse til anvendelse overfor patienter:

”Dette her er ikke tilstrækkeligt, men det bevæger sig i den rigtige retning, det er helt sikkert,” sagde Topol, som også for nyligt på tilsvarende vis advarede mod endnu et sæt af utilstrækkelige data om et lignende antistof, udviklet af Eli Lilly sammen med biotekfirmaet AbCellera.

Ifølge Regeneron synes data at vise, at antistoffet havde en større effekt hos patienter, der testede positivt for SARS-CoV-2, men som endnu ikke havde skabt høje niveauer af deres egne antistoffer mod virussen. I denne gruppe syntes endda en lavere dosis af Regeneron-antistofferne at resultere i, at patienter blev bedre hurtigere.

De monoklonale antistoffer er syntetiske versioner af et af immunsystemets egne våben mod angribere, og en række eksperter har fra pandemiens begyndelse haft store forhåbninger til, at netop denne teknologi vil kunne skabe nye lægemidler til bekæmpelse af SARS-CoV-2. Forskere har derfor forsøgt at finde de mest potente antistoffer mod covid-19. De har derefter fremstillet syntetiske kopier af disse molekyler, kendt som de monoklonale antistoffer. Forskere verden over undersøger nu udvalgte syntetiske antistoffer som en mulig behandling for covid-19, enten alene eller i cocktails.

Men de monoklonale antistoffers potentiale er blandt andet hæmmet af begrænsninger i forhold til, at man kan fremstille store mængder af behandlingerne. Regeneron har derfor indgået en aftale med den schweiziske lægemiddelproducent Roche om at øge sin produktionskapacitet.

Eksperter siger til det medicinske onlinemedie Stat, at grundigere undersøgelser, som allerede er i gang, er nødvendige for virkelig at vide, om antistofbehandlingerne reelt gør patienterne bedre.

”Vi er stærkt opmuntret af den robuste og konsistente karakter af disse indledende data såvel som af den nye veltolererede sikkerhedsprofil, og vi er begyndt at drøfte vores resultater med de regulerende myndigheder, mens vi fortsætter vores igangværende forsøg,” siger George Yancopoulos, chef for Regeneron’s videnskabelige kontor til Stat.

Det viste data

De nu eksisterende data stammer fra et forsøg med 275 patienter, som er testede positive, men som ikke var hospitalsindlagte. Patienterne fik enten placebo, eller 2,4 gram REGN-COV2 eller 8 gram REGN-COV2 intravenøst.

De, der modtog den høje dosis, så deres virale niveauer falde med 0,60 log10 kopier af virussen pr. milliliter sammenlignet med placebo efter syv dage, et resultat, der var statistisk signifikant. I den lavere dosis var der en 0,23 log10 reduktion, hvilket ikke var statistisk signifikant. Regeneron oplyser ikke i sin pressemeddelelse den samlede mængde virus, der blev påvist.

50 år gammel middel

Monoklonale antistoffer blev først udviklet som en terapi i 1970'erne, og siden da har FDA har godkendt dem til 79 sygdomme, der spænder fra kræft til AIDS.

USA’s førende ekspert i infektionssygdomme, Anthony Fauci, mener, at de monoklonale antistoffer er lovende både som behandling og til forebyggelse af covid-19. Det siger han i et interview med MedPage Today. Fauci, læge og direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) sagde desuden, at antistofferne har en meget koncentreret, meget specifik, direkte antiviral tilgang til en række sygdomme.

”Succesen med ebola var meget opmuntrende," sagde Anthony Fauci.

USA’s sundhedsstyrelse, NIH, har flere gange i sommerens løb fremhævet forsøg med netop monoklonale antistoffer udført blandt flere forskellige covid-19-patientpopulationer: F.eks. blandt ambulante patienter med covid-19, patienter indlagt på hospitalet og endda et forsøg i hjem med bekræftetet coronasmitte, hvor terapien blev brugt forebyggende.

Fauci forklarede videre, at antistofferne ikke er praktisk anvendelige for andre vira, der kun varer en dag eller to, hvor virussen måske allerede er væk, når patienten modtager behandlingen: 

"Hvis du har en sygdom, der er alvorlig nok og langvarig nok, som vi så med ebola, og hvad vi i øjeblikket ser med covid-19, har du formentligt muligheder for at få det monoklonale antistof til at fungere," sagde Fauci og tilføjede:

”Mange af dem er stadig i kliniske forsøg og er ikke tilgængelige til rutinemæssig brug, men de data, der er akkumuleret på det seneste, indikerer, at de er en meget lovende form for forebyggelse og behandling."

KOL-inhalator med en ny type bæremolekyler

Medicinalvirksomheden AstraZeneca har i deres Aerosphere inhalator skabt en ny teknologi, der skal sikre, at medicinen på bedre vis når helt ned i de fineste dele af patientens luftveje. Det sker blandt andet ved hjælp af amfifile fosfolipidmolekyler.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter