Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Testosteron kan forebygge og stoppe tidlig diabetes hos mænd

Behandling med testosteron kan forebygge eller ligefrem stoppe type 2-diabetes hos mænd, der er diagnosticeret for nyligt.

Det viser en australsk undersøgelse fra University of Adelaide, hvor forskere har inddraget 1.000 overvægtige eller fede mænd mellem 50 og 74 år fra seks specialcentre i Australien til undersøgelsen med navnet T4DM.

Det er den hidtil største undersøgelse af testosteronbehandling, der nogensinde er gennemført, og resultaterne, der er offentliggjort i The Lancet Diabetes & Endocrinology, viser, at deltagerne, der ikke fik testosteron havde en tæt på dobbelt så stor risiko for at udvikle diabetes.

I T4DM blev alle mænd indskrevet i livsstilsprogrammet WW (tidligere kendt som Weight Watchers), hvor de kunne deltage i møder, bruge hjemmesiden, appen eller enhver kombination af dem. Halvdelen af ​​mændene blev desuden injiceret med langtidsvirkende testosteron hver tredje måned, og den anden halvdel blev injiceret med placebo.

Efter to års behandling havde 87 ud af 413 (21 procent) mænd i placebogruppen type 2-diabetes (baseret på en oral test af glukosetolerance) sammenlignet med 55 ud af 443 (12 procent) mænd i testosterongruppen.

Mænd i begge grupper tabte sig (i gennemsnit tre-fire kg) og glukosetolerance normaliserede hos henholdsvis 43 procent og 52 procent af mændene i placebo- og testosterongrupperne.

Andre fund efter to år hos mænd behandlet med testosteron sammenlignet med placebo var:

  • Et lavere fastende blodsukker
  • Et større fald i kropsfedt
  • En stigning i skeletmuskelmasse og håndgrebsstyrke
  • Forbedringer i seksuel funktion
  • At der ikke var forskelle i trivsel eller livskvalitet

Den mest almindelige bivirkning hos 22 procent af mændene, der blev behandlet med testosteron, var en stigning i koncentrationen af ​​røde blodlegemer i blodet, hvilket dog potentielt kan føre til mudret blod.

"Resultaterne af undersøgelsen viser, at testosteron, ud over beskedent vægttab opnået med sund kost og øget aktivitet, har hjulpet med til at forebygge eller vende nydiagnosticeret type 2-diabetes," siger chefforsker professor Gary Wittert, direktør for Freemason's Center for Male Health and Wellbeing, University of Adelaide.

"Resultaterne betyder dog ikke nødvendigvis, at der skal udskrives recepter til testosteron. Vi ved, at mænd med risiko for type 2-diabetes normalt er overvægtige og enten har eller har risiko for andre kroniske lidelser, der ikke er blevet opdaget eller tilstrækkeligt styret. Ikke sjældent drikker disse mænd også for meget alkohol og har søvn- eller humørsvingninger. Vægttab opnået gennem sund livsstilsadfærd er afgørende."

Det er nødvendigt med mere forskning for at afgøre, om de gavnlige virkninger af testosteron varer ved ud over to år, om behandling på længere sigt er sikker, og om andre former for testosteron har lignende fordele eller risici.

”At udskrive en recept kan være hurtig og let, men det erstatter ikke behovet for at foretage en omfattende vurdering og give en holistisk styring med henblik på at forbedre mænds sundhed,” siger professor Wittert.

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter