Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Fedmekirurgi reducerer risikoen for hudkræft

ECO - Fedmekirurgi kan reducere risikoen for udvikling af malign melanom med over 60 procent og reducere risikoen for hudkræft generelt med 42 procent.

Det antyder en ny undersøgelse fra Göteborgs universitet, der netop er blevet præsenteret på den europæiske fedmekongres, ECO 2018 i Wien, Østrig.

Resultaterne er baseret på en median opfølgning 18 år efter 2007 deltagere havde fået en fedmeoperation i Sverige. Deltagerne blev sammenlignet med en kontrolgruppe på 2040 deltagere matchet på 18 variabler (herunder køn, alder, antropometriske målinger, kardiovaskulære risikofaktorer, psykosociale variabler og personlighedskarakteristika).

Fedme er en etableret risikofaktor for kræft, og nogle undersøgelser tyder på, at forsætligt vægttab sommetider reducerer risikoen. Imidlertid er beviser for en forbindelse mellem fedme, vægttab og malignt melanom begrænset.

I undersøgelsen brugte forskerne statistiske test til at sammenligne tiden til første melanomkræftdiagnose mellem operationen og kontrolgrupperne. I yderligere analyser blev risikoforholdet mellem opererede og kontrolgrupper sammenlignet.

Forfatterne fandt, at fedmekirurgi markant reducerede risikoen for melanom. Over en median opfølgningstid på 18 år observerede de en 61 procent reduceret risiko for ondartet melanom og en 42 procent reduceret risiko for hudkræft generelt sammenlignet med kontroller, der fik almindelig fedmebehandling.

"I denne langvarige undersøgelse reducerede fedmekirurgi risikoen for ondartet melanom. Det understøtter ideen om, at fedme er en risikofaktor for melanom, og tyder på, at vægttab hos personer med fedme kan reducere risikoen for en dødelig kræftform, der er steget støt i mange lande i løbet af flere årtier," konkluderer forskerne.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift