Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Nyt præparat tager kampen op mod Novo Nordisks store håb mod overvægt

Efter at have søgt godkendelse i USA for et par uger siden, søger Novo Nordisk nu om at få sit diabetesmiddel semaglutid godkendt i Europa som fedmemiddel. Men Novo Nordisk kommer til at møde stærk konkurrence på markedet.

Eli Lilly har nemlig for nylig fremlagt imponerende resultater fra SURPASS-1-studiet, der omhandler GLP-1-analogen tirzepatid. Det er resultater, der matcher Novo Nordisks semaglutid i højdosis 2,4 mg, når det kommer til vægttab hos folk med type 2-diabetes.

”Det ser rigtigt lovende ud. Vi har indtil videre kun set data for folk med type 2-diabetes, hvor vi ved, at vægttabet er mindre, end det, man ser hos overvægtige uden diabetes, men det ser rigtig godt ud,” siger Sten Madsbad, professor og overlæge ved endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital. Han har ikke selv bidraget til forskningen, men arbejder med behandling af diabetes og fedme.

”Det er svært at sige, hvad Lilly’s planer er for nu. De har holdt kortene meget tæt på kroppen helt generelt. Jeg vil gætte på, at Lilly vil søge om godkendelse inden for nogle uger hos FDA (det amerikanske lægemiddelagentur, red.),” vurderer Sten Madsbad. 

Novo Nordisk er dog nogle skridt foran. Selskabet meddelte allerede i begyndelsen af december, at de havde ansøgt det amerikanske lægemiddelagentur FDA om at få godkendt 2,4 mg semaglutid som indsprøjtning og behandling mod overvægt og fedme hos folk med mindst én overvægtsrelateret komorbiditet. Og den 18. december meddelte selskabet, at de nu også har søgt godkendelse hos det europæiske lægemiddelagentur EMA.

Det er en godkendelse, som selskabet med al sandsynlighed vil få, vurderer Sten Madsbad, der har fulgt resultaterne fra Novo Nordisks forskningsprogram STEP, der inkluderede fire fase 3-forsøg. Der vil altså formentlig ikke gå længe, inden det vil blive muligt at blive behandlet mod overvægt og fedme i Danmark, hvis prisen på lægemidlet er den rette i forhold til effekten.

STEP-programmet har demonstreret, at 2,4 mg semaglutid kan føre til markant vægttab både hos folk med og uden diabetes, så længe de har en BMI på 27 eller højere – det vil sige overvægtige og fede. Vægtreduktionen ligger gennemsnitligt på mellem 10-16 procent alt afhængig af sygdom. Faktisk kan folk med type 2-diabetes blive helt symptomfrie med et vægttab af den størrelse, har Sten Madsbad tidligere vurderet overfor Medicinsk Tidsskrift.

Konkurrenter efterladt i støvet

Bortset fra tirzepatid har det set ud som om, at højdosis semaglutid kunne vippe de fleste konkurrenter af banen, inklusiv Novo Nordisks eget ældre præparat mod overvægt, liraglutid, som i begyndelsen af december også blev godkendt til unge på 12 til 17 år som fedmebehandling.

”Det svært at sige præcist, hvad der gør semaglutid mere effektiv end andre GLP-1-analoger som liraglutid, men en del af forklaringen er nok, at semaglutid har nemmere ved at gå over blod-hjerne-barriereren og være med til at regulere mæthedsfølelsen,” siger Sten Madsbad. 

Lige nu er hverken semaglutid og tirzepartid undersøgt på børn og unge, men det vil selskaberne sandsynligvis gå i gang med snart, vurderer Sten Madsbad.

”Det er en vigtig målgruppe. For nogle børn og unge kan overvægten være et handikap. Selvom livsstilsændringer kan gøre meget, så har jeg ikke selv set data på langtidseffekt. Der er brug for noget, der kan supplere,” siger Sten Madsbad. 

Kvalitetstjekket mangler stadig

Hverken fase 3-forsøgene fra STEP-programmet og SURPASS-1 har været gennem peer review og udgivet i et tidsskrift. Man kender derfor kun til resultaterne fra kongresser og pressetekster. Således også med resultaterne for tirzepatid. Eli Lilly er dog detaljerede med resultaterne i deres pressemeddelelse. I SURPASS-1 havde forskerne undersøgt tre doser tirzepatid, der viste statistisk signifikante reduktioner af kropsvægt og hæmoglobin A1C, der siger noget om langtidsblodsukker. 

I pressemeddelelsen skriver Eli Lilly:

”…den højeste dosis tirzepatid [førte] til en A1C-reduktion på 2,07 procent og reduceret kropsvægt med 9,5 kg (11,0 procent). Mere end halvdelen (51,7 procent) af deltagerne i denne arm opnåede en A1C mindre end 5,7 procent - niveauet set hos mennesker uden diabetes.” 

Bivirkningerne var på linje med, hvad man har set hos andre GLP1-analoger, typisk mavetarm-relaterede bivirkninger, såsom diarré, opkast og kvalme.