Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


For lidt søvn øger risikoen for åreforkalkning

ESC 2018: Mindre end seks timers søvn eller hvis man vågner flere gange om natten medfører en øget risiko for asymptomatisk åreforkalkning, som tydeligt hærder og indsnævrer arterierne.

Det viser resultater fra det spanske nationale center for kardiovaskulær forskning (CNIC) i Madrid, hvor forskere har sammenlignet søvn og udvikling af åreforkalkning hos 3.974 raske middelaldrende voksne.

"Dårlige sovevaner er meget almindelige i vestlige samfund, og tidligere undersøgelser har antydet, at både kort og lang søvn er forbundet med en øget risiko for kardiovaskulær sygdom. Der er imidlertid mangel på store studier, der objektivt har målt både søvn og subklinisk aterosklerose," siger dr. Fernando Dominguez fra CNIC, der søndag præsenterede undersøgelsens resultater på ESC Congress 2018 i München.

I undersøgelsen blev deltagerne udstyret med en aktivitetsmåler omkring taljen og blev efter syv dages målinger opdelt i fem grupper i forhold til andelen af ​​fragmenteret søvn, og fire grupper udfra deres gennemsnitlige timer søvn natten:

< 6 timer (meget kort søvn)
6-7 timer (kort søvn)
7-8 timer (reference) 
> 8 timer (lang søvn).

Aterosklerose blev vurderet i ben- og nakkearterier ved hjælp af tredimensionel ultralyd.

Deltagerens gennemsnitlige alder var 46 år og 63 procent var mænd.

Efter justering for andre risikofaktorer viste resultaterne, at deltagere, der fik maksimalt seks timers søvn, havde betydeligt (27 procent) mere atherosklerose end deltagere, der fik syv-otte timer.

De højeste kvintiler af fragmenteret søvn var mere tilbøjelige til at have flere sektioner af arterier med aterosklerose sammenlignet med dem i den laveste kvintil (OR 1.34, 95% CI1.09-1.64, p = 0,006).

"Folk, der havde kort eller forstyrret søvn, var også mere tilbøjelige til at have metabolisk syndrom, som refererer til kombinationen af ​​diabetes, højt blodtryk og fedme  - og som viser en usund livsstil," fortæller dr. Dominguez.

"Manglende evne til at få nok søvn og rastløshed i løbet af natten bør betragtes som risikofaktorer for blokering eller indsnævring af arterierne. Undersøgelser er nødvendige for at finde ud af, om man, hvis man sover godt og længe nok, kan forhindre eller reversere denne effekt på arterierne. I mellemtiden synes det fornuftigt at tage skridt til at få en god nats søvn - som at have en fysisk aktiv livsstil og undgå kaffe og fede fødevarer før sengetid," siger han.

Myte afkræftet: SU'ere er ikke farlige for hjertet

EASD 2019: Sulfonylurinstof (SU) ser alligevel ikke ud til at øge risikoen for tidlige død af hjertekar-sygdom, selv om det hos mange har været en udbredt opfattelse i årtier.

NYHEDSKOMMENTAR:

Rygterne om SU's død var temmelig overdrevne

EASD 2019: Det er sjældent, at nogen ligefrem håber på snarlig død for andre. Men sådan har det vist været med lægemidlet glimepirid, en første generation SU, her på EASD.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter