Stem på en psykiater. For første gang i lægernes historie

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
"Selvom vi klart viste, at aspirin reducerer risikoen for vaskulære hændelser, herunder hjerteanfald, slagtilfælde og minislagtilfælde, øger det også risikoen for større blødninger, hovedsageligt i mave-tarmkanalen, så generelt var der ingen klar fordel," sagde Jane Armitage på ESC-kongressen

Hold dine diabetespatienter fra forebyggende aspirin

ESC 2018: Diabetespatienter bør ikke tage forebyggende aspirin mod hjertekar-problemer, da større blødninger risikerer ar opveje fordelene.

Det viser resultaterne af ASCEND-studiet, der i går blev præsenteret på ESCs kongres i München samtidig med offentliggørelse i New England Journal of Medicine.

Aspirin reducerer risikoen for kardiovaskulære hændelser og anbefales til patienter, der har tegn på kardiovaskulær sygdom. Imidlertid er medicinens rolle i primær forebyggelse mindre klar på grund af stigningen i blødninger. Det har derfor været uklart, om aspirin bør anbefales til kardiovaskulær forebyggelse hos diabetespatienter uden eksisterende hjerte-kar-sygdom.

"Selvom vi klart viste, at aspirin reducerer risikoen for vaskulære hændelser, herunder hjerteanfald, slagtilfælde og minislagtilfælde, øger det også risikoen for større blødninger, hovedsageligt i mave-tarmkanalen, så generelt var der ingen klar fordel. Det er blevet foreslået, at lavdosis aspirin kunne beskytte mod kræft, men vi så ingen reduktion af forskellige kræftformer. Vi fortsætter dog med at følge deltagerne for at se, om der kommer nogen fordele senere," siger professor Jane Armitage, chefforsker ved Nuffield Department of Population Health på Oxford University, UK. 

ASCEND-undersøgelsen er basseret på 15.480 patienter med diabetes, uden en historie med hjerte-kar-sygdomme, der mellem 2005 og 2011 tilfældigt blev tildelt aspirin (100 mg dagligt) eller matchende placebo.

Alvorlige helbredsproblemer, der opstod for deltagerne under opfølgningen, blev derefter registreret, herunder især:

Første alvorlig vaskulær hændelse (det primære effekt-endepunkt), som omfattede ikke-dødelige hjerteanfald, ikke-dødbringende slagtilfælde eller transient iskæmiske angreb (undertiden kaldet "mini-slagtilfælde") eller dødsfald ved hjerte-kar-årsag (men uden intrakraniel blødning; dvs. blødning i hovedet eller hjernen) og
første større blødning (det primære sikkerhedsendepunkt), som omfattede blødning i hovedet eller hjernen, fra tarmen eller fra andre steder i kroppen, der var alvorlig nok til at resultere i hospitalsindlæggelse eller være dødelig.

Under et gennemsnit på 7,4 års opfølgning fandt en første alvorlig vaskulær hændelse sted hos 685 (8,5%) af deltagerne, der fik aspirin og 743 (9,6 procent) i placebo-gruppen, hvilket betød, at 11 ud af hver 1.000 deltagere undgik en alvorlig vaskulær hændelse under forsøget som følge af tildeling til aspirin. Dette repræsenterede en 12 procent proportional reduktion i risikoen for alvorlige vaskulære hændelser.

En første større blødning forekom hos 314 (4,1 procent) af aspirin-deltagerne og 245 (3,2 procent) af placebo-deltagerne, hvilket betød, at ni ud af 1.000 deltagere havde en første større blødning under forsøget som følge af tildeling til aspirin. Dette repræsenterede en proportional stigning i risikoen for større blødning på 29 procent.

Som følge heraf blev antallet af deltagere, der undgik en alvorlig vaskulær hændelse generelt, modsvaret af de tal, der fik en stor blødning. Selv blandt deltagerne i forsøget med højeste vaskulære risiko (over to procent om året) var antallet af alvorlige vaskulære hændelser, der blev undgået, ikke flere end antallet af større blødninger. Det var faktisk ikke muligt at identificere en eneste gruppe patienter i forsøget, hvor fordelene klart oversteg risikoen.

Tidligere undersøgelser har antydet, at aspirin kan medføre en reduktion af tarmkræft, med større og større effekt over tid.

Forskerne holdt derfor øje med et stort antal kræftformer i løbet af 7,4 års opfølgning. Imidlertid blev der ikke observeret nogen effekt af aspirin på nyopstået gastrointestinal cancer: 157 (2,0 procent) af deltagerne på aspirin og 158 (2,0 procent) af deltagerne på placebo rapporterede at have disse kræftformer.

Der var heller ingen tilsyneladende effekt af aspirin på den samlede risiko for kræft. Langsigtet opfølgning pågår for at se, om der opstår effekter på kræft senere.

"Vi har endeligt påvist, at aspirin reducerer risikoen for vaskulære hændelser som primær forebyggelse, ligesom det gør hos mennesker, der allerede har kardiovaskulær sygdom, men disse fordele opvejes af antallet af store blødninger forårsaget af aspirin. Dette er et vigtigt fund med konsekvenser for mange millioner mennesker, der har diabetes, men som endnu ikke har haft kardiovaskulære hændelser. Nuværende kliniske retningslinjer varierer i deres anbefalinger om anvendelsen af ​​aspirin til primær forebyggelse på grund af en tidligere mangel på klare beviser. Resultaterne af ASCEND giver nu den tiltrængte klarhed," understregede professor Armitage.

"Prøvedeltagerne blev godt styret både for deres diabetes og deres hjerte-kar-risiko," tilføjede hun.

"De fleste deltagere tog dokumenterede sikre behandlinger, såsom statiner og blodtryksreducerende lægemidler, som vil beskytte dem mod hjerteanfald og slagtilfælde. For dem har vi vist, at der ikke er nogen ekstra fordel ved at tage aspirin."

Onlineværktøjer giver bedre blodsukkerkontrol

Diabetespatienter kontrollerer deres blodsukker bedre, hvis de bruger onlineværktøjer eller mobilapps - både med hensyn til blodsukkermålinger og til medicin adhærens.

Højt testosteronniveau øger kvinders risiko for diabetes

Et højt testosteronniveau øger kvinders risiko for både type 2-diabetes og bryst- og endometriecancer. Hos mænd ser et højere testosteronniveau dog ud til at medføre en lavere diabetes-risiko, men en højere risiko for prostatakræft.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter