Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Parodontitis forbundet med øget risiko for hjertekarsygdomme

ESC: Tandkødssygdomme er forbundet med en øget risiko for hjertekarsygdomme. Jo mere alvorlig parodontitis, des højere risiko for hjertekarsygdomme.

Det viser resultaterne fra et nyt opfølgningsstudie præsenteret på dette års virtuelle ESC-kongres (abstract #82605).

I det svenske studie havde deltagere med parodontitis 49 procent højere risiko for at få kardiovaskulære hændelser eller dødsfald.

“Vi postulerer, at skader på de parodontale væv hos mennesker med tandkødssygdom kan lette overførsel af bakterier til blodbanen. Dette kan fremskynde farlige ændringer i blodkarrene og/eller forbedre systemisk betændelse, der er skadelig for karrene,” siger studieforfatter Giulia Ferrannini fra Karolinska Institute, Stockholm. 

Analysen inkluderede 1.587 patienter med en gennemsnitsalder på 62 år. Deltagerne gennemgik en tandundersøgelse mellem 2010 og 2014, hvor 985 blev klassificeret som raske, 489 havde moderat parodontitis, og 113 havde alvorlig paradentose. Deltagere blev fulgt op for forekomst af dødsfald og kardiovaskulære hændelser som strokes, slagtilfælde og alvorlig hjertesvigt, 

Ved en gennemsnitlig opfølgning på 6,2 år var der 205 primære kardiovaskulære hændelser, og i den samlede kohorte havde deltagere med parodontitis ved baseline 49 procent højere odds for det primære effektmål sammenlignet med dem med raske tandkød. Sandsynligheden for det primære endepunkt steg med stigende sværhedsgrad af tandkødssygdomme.

Det svenske studie er lavet på baggrund af PAROKRANK-studiet, som tidligere har vist, at paradentose var signifikant mere almindelig hos patienter med førstegangs hjerteanfald sammenlignet med deres raske jævnaldrende af samme alder, køn og lokation.

Peter Rossing: SGLT2-hæmmere kan komme på linje med metformin

EASD: Nye store studier har den seneste tid væltet frem på diabetesområdet, og retningslinjer skal revideres hurtigere, end det kan nå at omsættes til praksis. Nu får SGLT2-hæmmere en ny indikation og kan potentielt på sigt overtage pladsen for metformin.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo