Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Behandling af obstruktiv søvnapnø forebygger dødsfald som følge af hjertesygdom

ERS: Mennesker, der lider af obstruktiv søvnapnø (OSA), kan reducere deres risiko for at dø af hjertesygdom ved at bruge en CPAP-maskine om natten. CPAP kan muligvis også være mere effektiv end et vægttabsmiddel til at reducere ophobning af plak i arterierne omkring hjertet.

Det viser to studier, der netop er præsenteret på årets ERS kongres.

”Vores resultater antyder, at CPAP-behandling kan hjælpe de fleste OSA-patienter ved at forebygge kardiovaskulære problemer som hjertesygdom og slagtilfælde. Det er en fordel, da CPAP-behandling allerede hjælper de fleste OSA-patienter ved at reducere søvnighed og forbedre deres livskvalitet. Baseret på disse fund bør vi opfordre personer med OSA til at fortsætte med at bruge deres CPAP-maskiner,” sagde Dr. de Batlle ved præsentationen af undersøgelsen.

Dr. Jordi de Batlle fra Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), Lleida, Spanien og kolleger sporede alle 3.638 OSA-patienter i Catalonien, der havde valgt at stoppe med at bruge CPAP i 2011. De sammenlignede disse med en tilsvarende gruppe på 3.638 OSA-patienter, der fortsatte med at bruge CPAP indtil mindst 2015 eller indtil død.

Ved at sammenligne de to grupper, fandt forskerne, at dem, der fortsatte med at bruge CPAP, havde en 40 procent lavere risiko for at dø af enhver årsag, en 36 procent lavere risiko for at dø af hjertesygdom og en 18 procent lavere risiko for at blive indlagt med hjertesygdom.

CPAP op imod vægttabsmedicin

Derudover kan CPAP muligvis være mere effektiv end et vægttabsmiddel til at reducere ophobning af plak i arterierne omkring hjertet, viser en pilotundersøgelse, der også blev præsenteret på årets internationale lungekongres.

”CPAP virker ved at holde patienternes luftveje åbne, mens de sover. Det forhindrer udsving i iltindholdet i blodet, som kan forværre hjertesygdom. Selvom det er en pilotundersøgelse, vi har lavet, fandt vi forbedringer i nogle tidlige tegn på hjertesygdom med CPAP-behandling. Dette bør nu undersøges nærmere i større studier,” fortalte Dr. Cliona O'Donnell, specialistlæge i lunge- og allergisygdomme ved St. Vincent's University Hospital og University College Dublin, Irland.

I forskningen indgik med 30 patienter med OSA, som gennemgik en computeriseret tomografi (CT) for at vurdere tegn på indsnævring af blodkarrene, der leverer hjertet.

Patienterne blev derefter tilfældigt tildelt 24 ugers behandling enten ved brug af en CPAP-maskine om natten eller injektioner med vægttabsmidlet liraglutid eller begge dele på samme tid.

Patienter, der viste tegn på kranspulsåresygdom i deres første scanning, gennemgik en gentagen scanning ved afslutningen af ​​de 24 ugers behandling. Forskerne anvendte et kunstig intelligens-program til at analysere patienternes scanninger.

Patienter, der blev behandlet med CPAP og dem, der blev behandlet med både CPAP og vægttabsinjektioner, oplevede reduktioner i plak-opbygningen i deres arterier og en reduktion af inflammation i deres aorta, mens patienter, der kun blev behandlet med vægttabsinjektioner, oplevede ikke disse effekter.

Professor Sophia Schiza, der er sekretær for European Respiratory Society's gruppe for søvnrelaterede vejrtrækningsproblemer - og som ikke var involveret i forskningen, siger:

”Vi ved, at personer med obstruktiv søvnapnø har en øget risiko for kardiovaskulære problemer, men der er konfliktfyldte data om virkningerne af CPAP på at reducere denne risiko. Imidlertid viser forskning med data fra den virkelige verden, at CPAP adhærens er en af de vigtigste faktorer til at reducere kardiovaskulær risiko og for at opnå bedre resultater generelt. Her har vi to studier: et stort studie, der viser, at CPAP kan hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle eller dø af kardiovaskulær sygdom hos personer med OSA, og et andet pilotstudie, der antyder, at CPAP kan være mere gavnligt end vægttabsbehandling for personer med OSA.”

ERS