Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Sødemiddel kan forværre inflammatoriske tarmsygdomme

Sødemidler kan måske forværre tarmbetændelsen hos Crohns-patienter ved at øge produktionen af E-coli bakterier.

Det antyder i hvert fald et museforsøg fra Case Western Reserve University School of Medicine, hvor forskere har undersøgt, hvordan sødemidlet Splenda, påvirkede mus med en Crohns-lignende sygdom og raske mus.

Op mod 10-15 procent af patienter med Crohns sygdom angiver, at deres sygdom bliver forværret af sødestoffer, så forskerne besluttede at undersøge et af de efterhånden mest brugte sødemidler, Splenda, der består af de to sødemidler sucralose, som er ufordøjeligt, og det fordøjelige maltodextrin.

De nye resultater afslørede stigninger i antallet af Proteobacteria, en stor gruppe af mikrober i tarmene, efter at mus i tre uger havde fået drikkevand suppleret med Splenda.

Halvdelen af de studerede mus tilhørte en genetisk linje, der lider af en form for Crohns sygdom, var mere påvirket end den resterende halvdel af mus, der tilhørte en sund muselinje. Splenda overproducerede E. coli, der tilhører Proteobacteria gruppen, og øgede den bakteriel penetration i tarmvæggen, men kun hos musene med den Crohns-lignende sygdom.

Forskerne fandt også, at Splenda-indtagelse resulterer i øget myeloperoxidaseaktivitet i tarmene hos mus med tarmsygdommen, men ikke hos de sunde mus. Myeloperoxidase er et enzym i leukocytter, der er effektivt til at dræbe forskellige mikroorganismer. Følgeslutningen er, at den øgede tilstedeværelse af E. coli intensiverer myeloperoxidaseaktiviteten i tarmen, mens kroppen forsøger at bekæmpe vira. Resultaterne tyder på, at Splenda kun øger myeloperoxidaseproduktionen hos personer med en proinflammatorisk prædisponering, som Crohns sygdom eller andre former for inflammatoriske tarmsygdomme.

"Vores resultater tyder på, at patienter med Crohns sygdom omhyggeligt bør overveje brugen af Splenda eller lignende produkter, der indeholder sucralose og maltodextrin," siger Alex Rodriguez-Palacios, der er lektor i medicin og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Inflammatory Bowel Diseases.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter