Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Derfor føler Crohns-patienter lindring med cannabis

Et naturligt produceret molekyle kaldet endocannabinoid kan være forklaringen på, at patienter føler, cannabis reducerer symptomerne på inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Endocannabinoid, som meget ligner cannabinoidmolekyler, der findes i cannabis, er afgørende for at begrænse den inflammationsproces, der sikrer foring af tarmsystemet.

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Massachusetts Medical School og University of Bath, hvor forskerne viser, at endocannabinoider hjælper med at kontrollere og forebygge tarmbetændelse hos mus.

Det er første gang forskerne har rapporteret om en biologisk mekanisme, der kan forklare, hvorfor nogle marihuana-brugere har rapporteret gavnlige effekter af cannabis på tarmbetændelse som ulcerativ colitis og Crohns sygdom. Forskere håber, at deres resultater vil føre til udvikling af medicin og behandlinger for tarmlidelser, som påvirker millioner af mennesker verden over og forårsages, når kroppens immunforsvar fejlagtigt angriber tarmens foring.

"Der har været en masse anekdotiske beviser om fordelene ved medicinsk marihuana, men der har ikke været meget videnskab til at bakke op," siger Beth A. McCormick, som er næstformand og professor i mikrobiologi og fysiologiske systemer ved University of Massachusetts Medicine School.

"For første gang har vi en forståelse for de involverede molekyler og hvordan endocannabinoider og cannabinoider styrer inflammation. Dette giver kliniske forskere et nyt mål for medicin, som kan behandle patienter, der lider af inflammatoriske tarmsygdomme og måske også andre sygdomme," siger McCormick, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of Clinical Investigation.

Forskerne opdagede, at tarmbetændelse er reguleret af to vigtige processer, som konstant er i flux og reagerer på skiftende tilstande i tarmmiljøet. Den første proces, som er identificeret i tidligere videnskabelig forskning, fremmer et aggressivt immunrespons i tarmen, der ødelægger farlige patogener, men som også kan skade tarmens foring, når immunceller angriber forskelligt.

Den anden vej, der for første gang beskrives i den nye undersøgelse, slukker inflammationsresponset via specielle molekyler transporteret over epithelcellerne, der forer tarmsystemet ved den samme proces, som allerede er kendt for at fjerne toksiner fra disse celler ind i tarmen. Afgørende er det, at denne proces kræver et naturligt produceret molekyle kaldet endocannabinoid, der meget ligner cannabinoidmolekyler, som findes i cannabis.

Hvis endocannabinoid ikke er til stede, holdes inflammationen ikke i balance, og den kan blive ukontrolleret ved, at kroppens immunceller angriber tarmforingen.

McCormick og hendes kolleger mener, at cannabisbrug indfører cannabinoider i kroppen, der kan hjælpe med at lindre tarmbetændelse på samme måde som de naturligt producerede endocannabinoider normalt ville.

"Vi skal være helt klar over, at selv om dette er en sandsynlig forklaring på, hvorfor marihuana-brugere har rapporteret, at cannabis lindrer symptomer på IBD, så har vi hidtil kun vist dette hos mus og ikke bevist det eksperimentelt hos mennesker. Vi håber dog, at disse resultater vil hjælpe os med at udvikle nye måder at behandle tarmsygdomme hos mennesker," siger professor Randy Mrsny fra University of Bath, Department of Pharmacy and Pharmacology.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter