Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Insulin kan måske styrke tarmceller mod tarmbetændelse

Insulin kan muligvis være et middel til at behandle patienter med kronisk tarmbetændelse. Det antyder museforsøg fra Københavns Universitet og Roskilde Universitet, hvor forskerne tror så meget på metoden, at de har oprettet en virksomhed med henblik på at teste behandlingen og forhåbentlig få den ud til patienterne.

”Vores nye forsøgsbehandling i mus med insulin viser stort potentiale til behandling af kronisk betændelse i tarmen hos mennesker som Colitis Ulcerosa, der for mange er forbundet med stort ubehag,” siger Jørgen Olsen, medopfinder af behandlingen og professor på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, Københavns Universitet.

"Eksisterende behandlinger angriber tarmens eget immunsystem og dæmper det, men vores metode går i stedet ind og styrker tarmcellernes forsvar. Det ser ud til at virke mindst ligeså godt, og så kan det formentlig bruges i kombination med eksisterende behandlinger," siger Jørgen Olsen, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of Crohn's and Colitis.

Behandlingen på mus går ud på at sprøjte insulinen ind i endetarmen.

Insulinbehandlingens effekt har forskerne undersøgt på flere forskellige måder. Dels kan de se, at selve mængden af betændelse, målt ved markøren Cox2, falder med 50 procent i forhold til kontrol-behandling med saltvand. Det er nogenlunde samme effekt, som der blev set ved de museforsøg, der lå forud for den eksisterende medicin på markedet.

Dels har de også målt musenes kropsvægt. For man ved, at mennesker, der lider af tarmbetændelse, typisk taber sig rigtig meget, fordi de ikke spiser særlig meget mad. Da denne markør er relativt grovkornet, har man i nogle studier med den eksisterende medicin på markedet slet ikke set nogen effekt. Men med den nye insulinbehandling taber musene sig 15-20 procent mindre end kontrolmus, og efter behandlingen tager de 50 procent hurtigere på igen, hvilket er et vigtigt sundhedstegn.

Insulinen virker, fordi den aktiverer et gen inde i tarmcellerne, som ifølge andre studier virker antioxidant og dermed måske kan beskytte tarmcellerne imod betændelse. Dermed er det anderledes end eksisterende medicin, der i stedet for at styrke tarmens forsvar svækker immunsystemets angreb mod tarmen.

Derfor håber forskerne også, at man kan kombinere den nye behandling med den eksisterende.

Håber på hurtig godkendelse

På baggrund af de positive resultater har forskerne nu etableret en virksomhed, der skal føre behandlingen videre til kliniske forsøg på mennesker og forhåbentlig bringe teknologien ud til patienter i sidste ende.

Københavns Universitet har i samarbejde med forskerne søgt patent på behandlingsmetoden. Patentansøgningen er offentliggjort og skal senere behandles af patentmyndighederne i Europa og USA. Forskernes virksomhed og Københavns Universitet forhandler i øjeblikket om indgåelse af en licensaftale om kommerciel udnyttelse af patentet.

Ifølge professor Jørgen Olsen bør forskerne med traditionelle forskningsmidler kunne gå i gang med de såkaldte fase I-forsøg, som er den første sikkerhedstest på mennesker, der er tæt fulgt af sundhedspersonale.

Forskerne leder samtidig nu efter investorer, der kan hjælpe dem, når de er klar til fase II og III, da de forventer en hurtigere godkendelsesproces end med helt nye lægemidler, fordi indsprøjtning i endetarmen i forvejen er en metode, der bliver brugt af disse tarmpatienter med eksisterende medicin, og fordi insulin allerede er meget udbredt som godkendt lægemiddel til diabetespatienter.