Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Børn med IBD risikerer et kortere liv

Børn med inflammatorisk tarmsygdomme som colitis ulcerosa eller Crohns har en markant højere dødelighed både i barndommen og i voksenalderen.

Det viser en ny analyse fra Karolinska Institutet i Sverige, hvor forskere har sammenlignet 9.400 børn, der har fået diagnosticeret IBD mellem 1964 og 2014, med børn uden IBD.

Deres resultater viser, at børn, der udviklede IBD før 18 år, har en tre-fem gange højere dødelighed end mennesker uden IBD, både i barndommen og i voksenalderen. Dette medfører en 2,2-årig reduktion i forventet levealder hos personer, der overvåges indtil 65 års alderen.

"Det skal huskes, at vi taler om små forskelle i antallet af dødsfald," forklarer Ola Olén, konsulent og forsker ved Karolinska Institutets Medicinske Institut i Solna.

"De fleste unge med IBD dør ikke tidligere end deres jævnaldrende, men et par personer med et alvorligt tilfælde af IBD og alvorlige komplikationer som kræft hæver i høj grad den relative risiko," siger dr. Olén, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Gastroenterology.

Den mest almindelige dødsårsag var kræft, mens dødsfald som følge af IBD tegnede sig for den største relative stigning i dødeligheden.

"Personer, der diagnosticeres i barndommen skal overvåges omhyggeligt," siger dr. Olén.

"De, der især kan have gavn af at blive nøje overvåget for at undgå dødelig kræft i tarmkanalen, er børn med colitis ulcerosa, som også har den kroniske leversygdom, primær skleroserende kolangitis."

IBD hos voksne har tidligere været forbundet med forkortet levetid. IBD antages ofte at have et mere aggressivt sygdomsforløb hos børn end hos voksne og har været forbundet med flere typer kræft. Det har imidlertid været uklart, hvordan forventet levealder er påvirket af IBD i barndommen og ​​om dødelighed er ændret siden indførelsen af ​​moderne stoffer.

"IBD-terapi er forbedret meget siden 1960'erne," siger dr. Olén.

"Især bruger vi ofte nye typer immunmodulerende lægemidler. Men vi kunne ikke se, at dødeligheden er gået ned siden deres introduktion."

Immunhæmmende behandling har ingen effekt på sædkvalitet

Hverken svær sygdomsaktivitet, behandling med immunhæmmende behandling eller nye biologiske lægemidler ser ud til at have markant effekt på sædkvaliteten hos mandlige patienter med kroniske tarmsygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Psoriasismiddel reducerer IBD-tilfælde

Patienter, der behandles med Cosentyx (secukinumab) mod inflammatoriske sygdomme som Bechterews sygdom og psoriasisgigt, har en lav risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter