Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Mænd med IBD har øget risiko for prostatakræft

Mænd med inflammatorisk tarmsygdomme som Crohns sygdom og colitis ulcerosa har fire til fem gange højere risiko for at blive diagnosticeret med prostatakræft.

Det viser et 20-årigt studie fra Northwestern Medicine, der for første gang rapporterer, at mænd med inflammatorisk tarmsygdom (IBD) har højere end gennemsnitlige PSA-værdier (prostata-specifikke antigener) og også en signifikant højere risiko for potentielt farlig prostatakræft.

"Disse patienter bør muligvis screenes mere omhyggeligt end mænd uden inflammatorisk tarmsygdom," siger dr. Shilajit Kundu, der er chefforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet European Urology.

"Mange læger tror, ​​at deres PSA er forhøjet, bare fordi de har en inflammatorisk tilstand," siger Kundu. "Der er ingen guide til, hvordan vi skal behandle disse mænd."

I den omfattende undersøgelse fulgte forskerne 1.033 mænd med inflammatorisk tarmsygdom og en kontrolgruppe på 9.306 mænd uden sygdommen. De fulgte de to grupper af mænd i 18 år fra 1996 og opdagede at patienter med inflammatorisk tarmsygdom havde meget større risiko for prostatacancer og højere PSA niveauer.

Prostatacancer-incidensen efter 10 år var 4,4 procent blandt mænd med IBD og 0,65 procent i kontrolgruppe, svarende til en 4,84 gange større risiko. Klinisk signifikant prostatacancer-incidens ved 10 år var 2,4 procent for mænd med IBD og 0,42 procent for kontrolgruppen svarende til en 4,04 gange større risiko. Efter 60 års alderen var PSA-værdier højere blandt patienter med IBD.

Resultaterne er dog begrænset af analysens retrospektive karakter og manglende ekstern validitet.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter