Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Alvorlig IBD øger risikoen for kejsersnit

Kvinder med inflammatorisk tarmsygdom (IBD) risikerer en øget risiko for kejsersnit og lav fødselsvægt.

Det antyder en ny koreansk undersøgelse fra Det katolske universitet i Korea, hvor forskere har gennemgået journaler for 2.058 koreanske kvinder med IBD, der blev gravide mellem 2007 og 2016 og 20.580 kvinder i lignende alder, som ikke havde IBD.

Crohns sygdom og colitis påvirker ofte kvinder i den fødedygtige alder, og flere tidligere undersøgelser har vist en øget risiko for kejsersnit, men forskerne mente, at der var behov for en grundigere undesøgelse.

"Tidligere undersøgelser kan let have været partiske, da et betydeligt antal gravide kvinder med IBD med hvilende eller mild aktivitet sandsynligvis ville blive udelukket. Vi undgik denne begrænsning ved at bruge en landsdækkende database, der dækkede 98 procent af de 52 millioner borgere i en hel nation," fortæller lægen Bo-In Lee, der har været medforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Generelt klarede kvinder med IBD sig godt under graviditeten, men de havde dog højere risiko for kejsersnit og intrauterin væksthæmning (babyer med lav fødselsvægt) end kvinder uden IBD. Af de patienter, der havde Crohns sygdom, klarede patienter med hvilende til mild sygdom sig lige så godt som kvinder uden IBD; kvinder med Crohns sygdom, der ikke var mild eller moderat, havde imidlertid en højere spontan abortrisiko og en næsten tredobbelt højere risiko for intrauterin væksthæmning end kvinder uden IBD.

Fire danske børn har været ramt af MIS-C som følge af covid-19 infektion

Internationalt er der løbende rapporteret om alvorlig inflammatorisk sygdom hos børn (MIS-C) som følge af infektion med covid-19. Senest har der været flere tilfælde i Sverige. I Danmark er der indtil videre fire tilfælde – og danske børnelæger følger udviklingen tæt.

Forskning skal hjælpe hjertebørn med mentale senfølger

Børn født med en hjertesygdom har op til dobbelt så stor risiko for at udvikle kognitive og psykosociale senfølger. Nu skal en stor bevilling kortlægge omfang, mulig sammenhæng og i øvrigt sikre bedre hjælp til børnene og deres familier.  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo