Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Danske forskere vil forstå mavesmerter hos spædbørn

En gruppe forskere vil følge 125 spædbørn i et år for at undersøge, om tarmbakterier kan forklare mavesmerter.

Mange spædbørn oplever at få diarré eller forstoppelse, og ikke mindst overgangen fra flydende til fast føde giver anledning til maveproblemer og smerter hos mange spædbørn. Rent klinisk er det ikke nødvendigvis farligt, men maveproblemerne kan være forbundet med stress og gener for både børn og forældre.

”Ofte går det over af sig selv, men nogle børn kæmper med diarré eller forstoppelse i mange år, og min hypotese er, at tarmbakterierne kan spille en rolle ved at påvirke tarmens peristaltik tidligt i livet,” forklarer Henrik Roager, adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, der står i spidsen for forskningsprojektet, som netop har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.

"Hvis vi forstår, hvordan tarmbakterier i spædbørn påvirker tarmens peristaltik, vil vi potentielt kunne udvikle nye fødevarer, probiotika eller medicin, som kan forebygge eller afhjælpe mavesmerter i spædbørn,” siger han.

Kan føre til nye behandlinger

Projektet skal følge 125 danske børn fra fødsel til etårs-alderen. Undervejs vil forskerne indsamle afføringsprøver og information om spædbørnenes kost- og afføringsmønstre.

Dernæst vil de kortlægge tarmbakterierne og molekylerne i tarmen for at identificere nogle af de grundlæggende mekanismer, hvorved tarmbakterier kan påvirke tarmens peristaltik.

”Hvis vi kan finde de grundlæggende mekanismer i spædbørnene, gør de sig måske også gældende for voksne, og på baggrund af den nye indsigt vil man potentielt kunne målrette behandlinger bedre til både spædbørn og voksne, som døjer med forstoppelse,” siger Henrik Roager.

”Det kunne for eksempel være en bestemt type probiotika, som er i stand til at producere et bestemt molekyle, der kan trykke på de rigtige knapper i tarmen og derved sætte gang i peristaltikken.”

Hypotesen om at tarmbakterier påvirker peristaltikken er ikke grebet ud af den blå luft. Det har blandt andet museforsøg påvist. Men viden om, hvordan tarmbakterier påvirker spædbørns peristaltik, er meget begrænset, fortæller forskeren. Projektet starter i sommeren 2021 og kører i fire år. Det udføres i samarbejde med forskere fra APC Microbiome Ireland og Quadram Institute i henholdsvis Irland og England.