Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere udvikler svedsensor til at overvåge inflammation

Forskere fra University of Texas i Dallas har udviklet en bærbar sensor, der monitorer og analyserer sved for biomarkører, som kan signalere opblussen af ​​inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Det armbåndsurslignende apparat er demonstreret i en såkaldt proof-of-concept-undersøgelse finansieret af Crohns & Colitis Foundation og udgivet i af tidsskriftet Inflammatory Bowel Diseases. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

En sensor i enheden registrerer og kvantificerer ​​to biomarkører forbundet med inflammatorisk tarmsygdom: interleukin-1 beta og C-reaktivt protein (CRP). Undersøgelsen er den første til at fastslå, at CRP findes i sved, og at de to biomarkører kan detekteres i sved.

Ifølge forskerne kan sensoren potentielt give IBD-patienter en advarsel om, at deres sygdom er ved at blusse op. Målet er at udvikle et apparat, der kan hjælpe patienter med at få mere kontrol over sygdommen.

"Det er som kontrollampelyset i en bil," siger Shalini Prasad, afdelingsleder og professor i bioteknologi på University of Texas i Dallas og undersøgelsens førsteforfatter.

"Advarselssignalet betyder ikke nødvendigvis, at sygdommen er ved at blusse op, men det kan give patienten chancen for at gribe ind tidligere, når symptomerne er mere modtagelige over for behandling. Apparatet kan også fungere som en tidlig indikator for, om en behandling virker."

Forskerne registrerede biomarkører i 20 raske frivillige for at demonstrere, at de kan spores, og for at fastslå niveauerne hos personer uden IBD. Sveden samles på en aftagelig strimmel, der er indbygget i apparatet, og som skal udskiftes dagligt. Prototypen skal nu testes på patienter i undersøgelsens anden fase.

"En bærbar mikrosensor kan potentielt give patienterne mulighed for aktivt at overvåge og håndtere deres sygdom. Det vil lette klinisk forskning og potentielt kunne bruges til at kontrollere sygdommen, ved at man forsøger at opnå et bestemt biomarkørniveau,” siger Gerard Honig, vicedirektør i Crohns and Colitis Foundation, der finansierer undersøgelsen.

Nyt Lilly-præparat ligner en kur mod type 2-diabetes

En ugentlig behandling med en høj dosis af tirzepatid (15 mg) giver et stort vægttab og normaliserer langtidsblodsukkeret hos en stor del af overvægtige med type 2-diabetes efter bare 40 og 52 uger, viser resultater fra to fase III-studier. 

Professor: OECD overdriver diabetes i Danmark

Over otte procent af den voksne danske befolkning har nu en diabetesdiagnose, ifølge en ny rapport fra OECD. Hermed har Danmark indtaget en femteplads i Europa i forhold til andelen af befolkningen med diabetes. Heldigvis skyder OECD’s rapport langt over mål, vurderer danske forskere.

DES: Sensorbaseret glukosemåling bør tilbydes flere

Alle med type 1- og type 2-diabetes, der tager insulin flere gange dagligt og behandles på sygehus, bør få sensorbaseret glukosemåling, melder Dansk Endokrinologisk Selskab.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo