Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Linaclotid lindrer mavesymptomer ved irritabel tyktarm

Lincalotid mindsker oppustethed, ubehag og smerter hos patienter med forstoppelses-domineret irritabel tyktarm (IBS-C).

Det viser resultaterne af et randomiseret, klinisk fase IIIb-studie, som er udgivet i tidsskriftet American Journal of Gastroenterology.

Formålet med studiet var at undersøge effekten af guanylatcyclase-C-receptoragonisten linaclotid hos patienter med IBS-C, som ofte lider af symptomer som oppustethed, ubehag og smerter.

Forsøgsdeltagerne blev bedt om at vurdere deres symptomer ved hjælp af et nyt værktøj kaldet Diary for IBS Symptoms-Constipation (DIBSS-C). Sværhedsgraden af symptomerne oppustethed, ubehag og smerter blev vurderet af patienterne på en skala fra 0 til 10, hvor 0 var ingen symptomer. Gennemsnittet af disse resulterede i en såkaldt abdominalscore.

Ved baseline var abdominalscoren 6,39 i linaclotidgruppen og 6,46 i placebogruppen, og studiets primære endepunkt var forbedring af baselinescoren.

I gennemsnit faldt scoren med 1,9 i linaclotidgruppen og 1,2 i placebogruppen (P<0.0001), og efter 12 ugers behandling var scoren faldet med 2,35 i linaclotidgruppen og 1,48 i placebogruppen P<0.0001.

Andelen af patienter, som rapporterede mindst 2 points reduktion i abdominalscoren i mindst 6 ud af 12 behandlingsuger, var 40,5 procent i linaclotidgruppen og 23,4 procent i placebogruppen (OR 2.20, 95% CI 1.55-3.12). Det rapporter mediet MedPage Today.

31 procent af patienterne i linaclotidgruppen og 26,6 procent i placebogruppen oplevede mindst én bivirkning ved behandlingen. Ni patienter (2,9 procent) i linaclotidgruppen og fire (1,3 procent) i placebogruppen stoppede behandlingen grundet bivirkninger. Den mest almindelige bivirkning var diarré, som forekom hos 4,6 procent i linaclotidgruppen og 1,6 procent i placebogruppen.

Studiet er det første randomiserede forsøg, hvor man har benyttet DIBSS-C-scoren til at vurdere effekten af et lægemiddel til patienter med IBS-C. Fase IIIb-studiet inkluderede 614 voksne IBS-C-patienter, som alle levede op til Rom III-kriterierne. Patienterne blev randomiseret til enten 290 μg linaclotid eller placebo dagligt i 12 uger, og 564 patienter gennemførte de 12 ugers behandling.