Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Kvinder med IBD fravælger ofte at blive gravide

Tine Jess

UEG: Der er både medicinske og kirurgiske udfordringer forbundet med at være gravid, når man har en inflammatorisk tarmsygdom, siger den danske professor Tine Jess.

En tarmsygdom som colitis ulcerosa eller Crohn’s sygdom er ikke vejen til en nem graviditet. Det fortalte blandt andet Tine Jess, professor og leder PREDICT-grundforskningscenteret i inflammatoriske tarmsygdomme på Aalborg Universitetshospital, under en session om inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) og reproduktiv sundhed på UEG Week – den europæiske konference for gastroenterologer, som blev afholdt 14.-17. oktober i København.

”Det er et problem at have aktivitet i sin inflammatoriske tarmsygdom under en graviditet, og vi vil virkelig gerne kunne gøre noget ved det,” sagde Tine Jess.

Under sessionen fortalte forskere fra Frankrig, Holland og Tine Jess fra Danmark om de udfordringer med seksualitet, graviditet og fødsel, som de har erfaring med fra henholdsvis medicinsk og kirurgisk behandling af IBD-patienter. Blandt andet har et fransk studie vist, at omkring halvdelen af de kvindelige IBD-patienter frivilligt vælger at blive barnløse. Hvorfor kunne studiet ikke give et svar på, men forklaringerne kan være mange.

”En graviditet betyder ændringer i kvindens hormonniveauer, stofskifte, immunforsvar og tarmmikrobiom, og det kan påvirke den inflammatoriske tarmsygdom. Fra tidligere studier ved vi, at selv hvis kvindernes IBD er inaktiv før graviditeten, så vil 19 procent med Crohn’s sygdom og 32 procent med colitis ulcerosa opleve aktivitet i deres sygdom. Og hvis kvindens sygdom var aktiv før graviditeten, vil 66 procent opleve fortsat aktivitet eller en forværring,” sagde Tine Jess.

Lav fødselsvægt og for tidlig fødsel

Den øgede tendens til sygdomsaktivitet kan måles på flere parametre hos fosteret, fortalte Tine Jess, og refererede til et svensk studie.

”Kvinder med sygdomsudbrud under graviditeten har en øget risiko for at føde for tidligt, få børn med lav fødselsvægt, få børn med intrauterin væksthæmning samt opleve en dødfødsel.”

På den positive side tæller, at børn født af kvinder med IBD ikke ser ud til at få varige problemer., For disse børn har ikke en øget risiko for at blive født med medfødte misdannelser eller få neurokognitive problemer eller flere infektioner i de første 12 måneder af deres liv.

”Overordnet er det vigtigste, at man som behandler involverer sine patienter. For morens helbred er udgangspunktet for at få et sundt barn. Man skal spørge ind til tidligere graviditeter og finde ud af, om de har haft sygdomsaktivitet i eventuelle tidligere graviditeter. Og derudfra kan man tilrettelægge den bedste behandling,” siger Tine Jess.