Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Blodprøve kan screene for colitis

En hurtig, simpel blodprøve kan erstatte koloskopi for at afgøre om mavetarm-problemer skyldes colitis ulcerosa.

Det viser en ny en undersøgelse fra Georgia State University, hvor forskere i et museforsøg anvendte infrarød spektroskopi (ATR-FTIR) for at teste musenes blod.

Colitis ulcerosa er en inflammatorisk tarmsygdom, der forårsager betændelse og sår i ​​tyktarmens foring.

Forskerne testede to grupper af mus med forskellige typer af colitis, kronisk og akut. Musene med kronisk colitis, kaldet interleukin 10 (IL10)-musene havde en genmodifikation, der gjorde dem i stand til at udvikle colitis. Musene med akut colitis, kaldet dextran sodiumsulfat (DSS)-musene, fik DSS i deres drikkevand i syv dage, så de udviklede colitis over tid. Kontrolgruppen i undersøgelsen var mus, før de blev fodret med DSS.

Test af blodprøver ved hjælp af infrarød spektroskopi er meget hurtigere, mindre invasiv og meget billigere sammenlignet med koloskopi. Der er ingen risici, undtagen et simpelt prik i fingeren, siger dr. A. G. Unil Perera, der er professor i fysik og har udarbejdet undersøgelsen med dr. Didier Merlin, som er professor i Institut for Biomedicin.

Forskerne indsamlede blod- og fækalprøver fra musene og udførte ATR-FTIR-spektroskopi på blodprøverne, og sendte infrarødt lys ind i prøverne over et bredt område for at finde absorptionstoppene. Derefter sammenlignede de blodprøverne for at identificere forskelle mellem dem.

"Vi har identificeret ni absorptionstoppe, hvor der er forskelle," siger Perera, som har fået undersøgelsen offentliggjort i Journal of Biophotonics.

Forskerne vil nu undersøge hvor mange af de ni absorptionstoppe, der er nødvendige for at identificere mus med colitis, fortæller Perera.

"Desuden kunne brugen af ​​ATR-FTIR-spektroskopi på serumprøver identificere spektrale signaturer, der specifikt forudsiger udviklingen af ​​colitis, hvilket kan påvirker lægemiddelstyringen," siger Merlin.

"Vi forventer også, at ​​denne metode vil kunne screene humane serumprøver for spektrale signaturer, der kan skelne mellem Crohns sygdom og colitis ulceratis.

Vi kan designe detektorer for kun de relevante toppe. På den måde bør en lægepraksis have råd til testen. På verdensplan er dette endnu vigtigere fordi koloskopi er meget, meget dyrt, og folk har muligvis ikke mulighed for at få lavet en," siger Perera, der også mener, at testen kan vise sig at kunne tjene andre formål.

Han mener, at testen kan hjælpe med at finde mavesår, tyktarmspolypper, tumorer og andre former for betændelse eller blødning.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift