Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Gwendalyn Randolph forbereder prøver til et humant studie om sammenhængen mellem autoimmune og hjerte-kar-sygdomme. Hun offentliggjorde for nylig et dyreforsøg, der viste, at immunceller, der opstår under autoimmun sygdom, får kolesterol til at blive fanget inde i blodkar. Foto: Matt Miller

Derfor øger autoimmune sygdomme risikoen for hjerte-kar-problemer

Medicin mod immunmolekylet IL-17 som Cosentyx og Taltz, der bruges mod psoriasis, kan måske vise sig at reducere den markant forøgede hjertekar-risiko, som psoriasis-, leddegigt- og andre patienter med autoimmune sygdomme har.

Det antyder en ny undersøgelse fra Washington University School of Medicine i St. Louis, hvor forskere i museforsøg har fundet ud af at den øgede risiko ser ud til at skyldes, at stive blodkar forhindrer kolesterol i at cirkulere frit mellem blod og væv.

Hos musene, der var blevet påført en psoriasis-lignende tilstand, ophobedes kolesterolen i blodkarrenes vægge og fremmede åreforkalkning, der kan forårsage hjerteanfald og slagtilfælde.

"I årtier har det været kendt, at ophobning af kolesterol er årsag til sygdom, og nu har vi opdaget en mekanisme for, hvordan visse immunresponser, der er typiske for autoimmune sygdomme, kan forværre det," siger Gwendalyn Randolph, der er professor i immunologi og medicin samt seniorforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Cell Metabolism.

"Hos musene var tegnene på kardiovaskulær sygdom dårligt nok synlige, da vi neutraliserede disse immunkomponenter. Det er svært at være sikker, men vi forudsiger, at det også kan forebygges hos mennesker."

Personer med psoriasis og lupus har to til otte gange større risiko for at få et hjerteanfald end mennesker uden disse sygdomme. For unge og midaldrende voksne med leddegigt er hjerte-karsygdom den største dødsårsag.

Psoriasis er præget af pletter af rød, fortykket, skællet hud. Fortykkelsen skyldes dels et overskud af kollagen, hovedproteinet i bindevæv som hud og blodkar. Hos personer med psoriasis er overskydende collagen ikke begrænset til udslætsområdet; det kan findes i tilsyneladende normal, sund hud også.

De amerikanske forskere mistænkte, at væggene i blodkar også kan være belastet med for meget collagen.

De skabte en lysfølsom form for højdensitetslipoprotein (HDL) - den molekylære transportør af kolesterol - der fluorescerer, når det rammes med en laserstråle, og indsatte det i mus. Forskerne fremkaldte derefter en psoriasislignende sygdom hos musene ved at male deres ører med imiquimod, en inflammatorisk forbindelse, der aktiverer de samme slags immunceller, som spiller en rolle ved human psoriasis.

Ved at følge de fluorescerende kolesterolbærere kunne forskerne se, at HDL-kolesterol var længere tid om at komme ud af blodbanen. Dette gjaldt ikke kun i huden, men også i indre arterier nær hjertet. Hertil kommer, at huden og blodkarrene var tættere sammenflettet med collagen og mere ufleksible.

Endvidere udviklede musene i den eksperimentelle psoriasisgruppe signifikant større kolesterolaflejringer i deres blodkar, da forskerne fodrede dem med en kolesterolrig kost i tre uger.

"Den huddrevne immunrespons kan medføre systemiske ændringer. Når immunceller er programmeret af reaktioner på den betændte hud, bevæger de sig rundt i kroppen til andre hudsteder og arterier for at være klar til det næste angreb, hvilket øger kollagendensiteten, uanset hvor de er," siger Randolph.

Immunsystemets Th17-celler multipliceres ved autoimmune sygdomme som psoriasis, lupus og leddegigt, og frigiver store mængder af immunmolekylet IL-17, men da forskerne neutraliserede IL-17 i forsøgsmusene ved at anvende et antistof, faldt kollagentætheden ned og kolesterolaflejringerne mindskedes.

Lægemidlerne Cosentyx og Taltz, der er målrettet mod IL-17, er allerede godkendt til behandling af psoriasis og andre anti-IL-17-terapier er under udvikling.

"Det vil tage et par år, før vi ved det sikkert, men vi forudsiger, at anti-IL-17-antistoffer, der allerede anvendes til behandling af autoimmune sygdomme, vil være effektive til at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom," siger Randolph.

"Dette vil være vigtigt, fordi nogle andre midler på markedet synes at forbedre hudsygdommen, men ikke reducerer hjerte-kar-risiko."

Skarp kritik: Derfor stiger forbruget af ICS trods anbefalinger

I Region Hovedstadens primære sektor er det samlede forbrug af inhalationssteroider til patienter med KOL steget to procent fra 2017 til 2018. Det er sket på trods af, at Sundhedsstyrelsen med den Nationale Rekommandationsliste (NRL) i 2017 anbefalede sundhedspersonalet at bruge mindre ICS til denne patientgruppe.

Ekspert om mulige besparelser: Vi bør se på ICS/LABA-forbruget

Indsatser for Rationel Farmakologi (IRF) i Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at sundhedsvæsenet potentielt kan spare op mod 13 millioner kroner, såfremt patienter med KOL skifter brugen af tiotropiumbromid fra Boehringer Ingelheims Spiriva ud med Tevas Braltus.

Professor vil debattere om røntgen skal udfases ved lungekræftdiagnostik

Er det på tide at udfase røntgenbillede som diagnostisk hjælpemiddel, når der er mistanke om lungekræft? Det spørgsmål stiller fhv. formand for Kræftens Bekæmpelse professor Frede Olesen i et oplæg på et debatarrangement om det multidisciplinære samarbejde omkring lungekræft på Vejle Sygehus den 29. april.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter