Stem på en psykiater. For første gang i lægernes historie

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Apple ur opdager atrieflimren

ACC: I et stort studie med næsten en halv million mennesker har Apple dokumenteret, at man med et Apple Watch på armen kan se, om ens puls slår regelmæssigt eller ej, og at resultatet kan signalere behov for yderligere overvågning, for at finde ud af om der bagved ligger et alvorligt problem med hjerterytmen.

Studiet blev præsenteret på ACC-kongressen i USA i lørdags. Og resultaterne tyder på, at bærbare teknologiske løsninger til almindelige forbrugere godt kan få en rolle at spille i fremtidens sundhedsvæsen. Forskerne bag studiet håber således, at Apple Watch-teknologien kan hjælpe med tidlig påvisning af atrieflimren (AF) og dermed forebygge de slagtilfælde, som patienter med ubehandlet AF har en fem gange øget risiko for at få.

Af de over 400.000 deltagere i studiet fik en halv procent via deres ur besked om, at pulsen var uregelmæssig. Blandt dem over 65 år var det tre procent, og blandt dem under 40 var det 0,16 procent. De fik alle efterfølgende et EKG patch, som de skulle gå med i op til syv dage og som skulle påvise eventuelle episoder af AF. Her viste det sig, at en tredjedel af dem, hvis ur havde opdaget en uregelmæssig puls, havde atrieflimren. Ifølge data fra studiet viste 84 procent af de uregelmæssige pulsmeddelelser sig at have været AF-episoder.

”Det vigtige er her, at det kun handler om 0,5 procent, som fik en meddelelse og uregelmæssig puls,” sagde studiets førsteforfatter, dr. Marco Perez fra Stanford University og understregede, at resultaterne svarede til at finde en nål i en høstak.

Begyndelsen på en æra

Omkring halvdelen af deltagerne i studiet, som via deres ur modtog meddelelser om uregelmæssig puls, kontaktede lægen tilknyttet studiet. Og 57 procent kontaktede egen læge.

”Det er opmuntrende, al den stund at vi ved, at AF er en sygdom, hvis forekomst stiger i takt med at man bliver ældre,” lød det fra forskerne, der præsenterede studiet.

Andre forskere kalder studiet et vigtigt første skridt i forhold til at finde ud af, hvordan man kan bruge nye teknologier på en evidensbaseret måde. Og atter andre maner til tilbageholdenhed blandt lægerne med at bruge data fra almindelig forbrugerteknologi til at vurdere behandling af patienter.

I de efterfølgende kommentarer til studiet var alle dog enige om, at måling af puls og AF kun er begyndelsen på en ny ære for bærbar teknologi, der kan udnyttes på sundhedsområdet og bruges til at forebygge sygdomme. Endnu er teknologierne dog kun i deres vorden og tilbyder mere et kig ind i fremtiden end teknologi, der faktisk kan bruges i dag.

Onlineværktøjer giver bedre blodsukkerkontrol

Diabetespatienter kontrollerer deres blodsukker bedre, hvis de bruger onlineværktøjer eller mobilapps - både med hensyn til blodsukkermålinger og til medicin adhærens.

Højt testosteronniveau øger kvinders risiko for diabetes

Et højt testosteronniveau øger kvinders risiko for både type 2-diabetes og bryst- og endometriecancer. Hos mænd ser et højere testosteronniveau dog ud til at medføre en lavere diabetes-risiko, men en højere risiko for prostatakræft.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter