Forskere finder kønsforskel i risiko for dobbeltsmitte med kønssygdomme
Mænd med anden etnisk oprindelse end dansk, har mere end dobbelt så høj risiko for at være co-inficeret med klamydia og gonorré, mens risikoen hos kvinder af anden oprindelse er lavere end gennemsnittet.
Det viser et case-kontrol-studie, der blev præsenteret af danske forskere i en poster (P70) ved den nylige 35th Nordic Congress of Dermatology & Venereology.
Justeret odds ratio (OR) for co-infektion divergerer også for de to køn med hensyn til seksuel orientering, idet homoseksualitet er en risikofaktor hos mænd, men en beskyttende faktor hos kvinder. Disse sammenhænge var dog ikke signifikante.
Signifikant risikofaktor
Forsøget inkluderede 1.299 patienter, der præsenterede på Klinik for Kønssygdomme på Bispebjerg Hospital og blev diagnosticeret med enten klamydia og gonorré (n=399), kun gonorré (n=300), kun klamydia (n=300) samt hverken klamydia eller gonorré (n=300). Mænd udgjorde 52 procent af patienterne. Information om patienternes sociodemografiske baggrund, seksuelle orientering og risikoadfærd, historik for kønssygdomme samt andre oplysninger blev sammenholdt med den kliniske diagnose, og resultaterne blev underkastet statistiske analyser, herunder justeret OR.
Heraf fremgik det blandt andet, at tidligere infektion med enten klamydia eller gonorré er en signifikant risikofaktor (p=0,01) for co-infektion hos begge køn med en OR på henholdsvis 3,3 og 10,6 hos mænd samt 6,7 og 10,4 hos kvinder. For begge køn var et højt antal sexpartnere desuden en signifikant risikofaktor (p=0,01) med en OR på henholdsvis 1,7 og 1,8.
Resultater fra studiet er også tidligere publiceret i Acta Dermato-Venereologica, og resultater fra denne artikel er også inddraget her.