Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Fæcestransplantation kan hjælpe patienter med skrumpelever

Et pilotstudie har vist, at en fæcestransplantation kan styrke tarmfloraen og forebygge alvorlige infektioner hos patienter med skrumpelever.

I studiet, kaldet PROFIT, fik 22 patienter med fremskreden skrumpelever transplanteret 50 g fæces ind i jejunum – den miderste del af tyndtarmen - mens 10 andre patienter fik placebo. For at undersøge patienternes tarmmikrobiom og inflammationsstatus tog man derefter blod- og fæcesprøver ved start af studiet samt syv, 30 og 90 dage efter transplantationen eller placebo.

Resultaterne viste, at fæcestransplantationen hjalp med at genskabe en sund tarmflora samt styrke tarmbarrieren og immunresponset fra slimhinderne i tarmen hos patienterne med skrumpelever. Dog havde transplantationen ikke lige stor effekt på alle patienterne - og det så også ud til, at effekten begyndte at aftage efter 90 dage.

”Vi tror, at vi måske er nødt til at behandle patienterne igen efter 90 dage. Men nu går vi videre med en større undersøgelse – PROMISE - som vil inkludere flere hundrede patienter,” siger Lindsey Edwards, ph.d. på King’s College London til webmediet MedPage Today under EASL-mødet.

Dårlig tarm lig med dårlig lever

Patienter med skrumpelever har en reduceret diversitet i tarmmikrobiomet med en overflod af dårlige mikroorganismer. Denne ubalance – kombineret med en dårligere tarmbarriere – udløser et reduceret immunrespons, som øger risikoen for infektioner og død.

Aleksander Krag, der er overlæge og professor på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, er ikke overrasket over, at fæcestransplantation har en effekt på leveren.

”Hvis tarmen sender dårlige signaler til leveren, så vil skrumpelever forværres. Men hvis du kan ændre tarmmiljøet, så kan man måske fjerne nogle af de drivere, der får skrumpelever til at udvikle sig,” siger Aleksander Krag til MedPage Today.