Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin


"Det serud til, at nedsat funktion af glucagonreptorer er forbundet med ringere kognition. Det åbner en dør ind til en masse spørgsmål og et nyt forskningsområde,” siger Nicolai J. Wewer Albrechtsen.

Danske forskere finder ny mulig mekanisme involveret i kognitivt forfald ved type 2-diabetes

Danske forskere præsenterer dokumentation for, at der er glucagonreceptorer i neuroner i hjernens frontale cortex, og at der er en mulig sammenhæng mellem nedsat glucagonreceptorsignalering og nedsat kognitivfunktion.

”Det er helt vildt spændende. Glucagon­receptorer i den del af hjernen, som er ansvarlig for kognition, er ikke tidligere beskrevet, så vidt vi kan se i litteraturen. Samtidig ser det ud til, at nedsat funktion af glucagonreptorer er forbundet med ringere kognition. Det åbner en dør ind til en masse spørgsmål og et nyt forskningsområde,” siger Nicolai J. Wewer Albrechtsen, afdelingslæge på klinisk biokemisk afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, og lektor på Novo Nordisk Foundation for Protein Research, Københavns Universitet.

Glucagon spiller en central rolle i reguleringen af blodsukker hos personer med type 2-diabetes (T2D), men dets rolle i relation til kognitive lidelser har været ukendt.

I den nye undersøgelse, der blev præsenteret på den europæiske diabeteskongres EASD 2024, har forskerne karakteriseret og konstateret, at der er glucagonreceptor (GCGR)-ekspression i forskellige dele af hjernen og i celletyper fra vævsprøver fra ældre donorer fra Bispebjerg Hospitals biobank. Det er ikke tidligere påvist.

For at undersøge, om ændret GCGR-signalering kunne have indflydelse på kognitivt forfald, analyserede forskerne data fra personer med specifikke GCGR-mutationer, som vides at føre til nedsat receptoraktivitet. Demensprævalens blev vurderet via ICD-10-diagnoser, og kognitive evner blev evalueret med befolkningsbaserede tests fra UK Biobank.

Behandling ved glucagonresistens

Selvom bærere af GCGR-varianter ikke havde en signifikant højere prævalens af demens, viste kognitive tests potentielle forringelser hos individer med en GCGR cAMP Loss-of-Function-variant og personer, der bar GCGR G40S-allelen. Sammenlignet med kontrolpersoner, der var matchet på BMI, køn, T2D-status og alder, havde disse individer nedsatte kognitive præstationer.

Forskerne konkluderer, at disse resultater peger på en vigtig rolle for GCGR-signalering i menneskets hjerne og en mulig sammenhæng mellem nedsat GCGR-signalering og kognitivt fald.

”Der er lægemidler på vej, som øger glucagon (for eksempel survodutide, red.), og spørgsmålet er, om disse lægemidler beskytter mod nedsat kognitiv funktion hos personer med type 2-diabetes. Og kan de faktisk gå ind og hæve den kognitive funktion hos personer med type 2-diabetes med glucagonresistens? Det er bare få blandt mange spørgsmål, som vi skal til at undersøge,” siger Nicolai J. Wewer Albrechtsen.