Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Crohns-patienter uden blindtarm har færre indlæggelser

For patienter med Crohns sygdom er det tilsyneladende en fordel af undvære blindtarmen. Spørgsmålet er, om fjernelse af blindtarmen kan blive en potentiel behandling af den kronisk inflammatoriske tarmsygdom.

Patienter med Crohns sygdom, som har fået fjernet blindtarmen, oplever et mildere sygdomsforløb end patienter med en intakt blindtarm. Det viser et nyt dansk studie udgivet i tidsskriftet Inflammatory Bowel Diseases.

Studiet er baseret på danske registerdata, som viser, at fjernelse af blindtarmen – også kaldet appendektomi – er forbundet med færre hospitalsindlæggelser og lavere risiko for at påbegynde biologisk behandling eller gennemgå en kolorektation resektion blandt patienter med Crohns sygdom.

Der er dog ikke uden betydning, om blindtarmen er fjernet før eller efter Crohns-diagnosen. Den reducerede forekomst af biologisk behandling og kolorektale resektioner ses kun hos patienter, som har fået fjernet blindtarmen før Crohns-diagnosen, mens indlæggelsesraten er reduceret, uanset om blindtarmen er fjernet før eller efter Crohns-diagnosen.

Forsker vil igangsætte forsøg

Resultaterne leder hen til det åbenlyse spørgsmål: Kan fjernelse af blindtarmen blive en potentiel behandling af Crohns sygdom?

Anders Mark Christensen

”Det kan vi ikke konkludere ud fra studiet, men jeg synes, resultaterne retfærdiggør, at man undersøger det i et protokolleret forsøg, hvor man tilbyder appendektomi til Crohns-patienter med moderat sygdom, hvor der formentlig vil være mest at hente ved en appendektomi,” siger studiets førsteforfatter Anders Mark Christensen, ph.d. og 1. reservelæge på kirurgisk afdeling ved Odense Universitetshospital (OUH)

Det er et studie, som han gerne vil sætte i gang.

”Jeg vil forsøge at få et samarbejde i gang mellem kirurger og gastroenterologer, så vi kan få afprøvet hypotesen i et prospektivt studie. Hvis vi kan opnå gode resultater ved at fjerne blindtarmen, kunne næste skridt være at afprøve det i et større forsøg med en kontrolgruppe,” siger Anders Mark Christensen

Dårligt belyst

Det er ikke helt ukendt, at blindtarmen tilsyneladende spiller en rolle i forhold til kronisk inflammatoriske tarmsygdommes (IBD’s) udvikling og forløb. Flere studier har vist en sammenhæng mellem fjernelse af blindtarmen og en reduceret risiko for at udvikle colitis ulcerosa, mens andre studier har vist, at colitis ulcerosa-patienter uden en blindtarm har lavere risiko for at gennemgå kolektomi og påbegynde immunmodulerende eller biologisk behandling. Andre studier har derimod vist, at fjernelse af blindtarmen er forbundet med øget risiko for operationer blandt colitis ulcerora-patienter. Der er også lavet prospektive studier, som har vist, at fjernelse af blindtarmen er forbundet med mildere sygdomsforløb hos patienter med relativt svær colitis ulcerosa.

Sammenhængen mellem fjernelse af blindtarmen og Crohns sygdom er noget dårligere belyst. Få studier har dog vist, at risikoen for at udvikle Crohns sygdom er højere blandt personer, som har fået fjernet blindtarmen, og måske af den grund har man ikke interesseret sig så meget for at undersøge, om fjernelse af blindtarmen kan modificere sygdomsforløbet ved Crohns sygdom.

Det er også meget uvist, hvordan fjernelse af blindtarmen mekanistisk påvirker sygdomsforløbet ved IBD, forklarer Anders Mark Christensen.

”Vi ved meget lidt om det. Nogle studier tyder på, at blindtarmen kan fungere som et primingsted for lymfocytter, og hvis man fjerner et sted med overreagerende, hyperaktive lymfocytter, så er der færre immunceller, som kan skabe betændelse i tarmen. Det er groft fortalt hypotesen,” siger han og fortsætter:

”Med studiet har vi forhåbentlig lagt kimen til, at man kan undersøge mekanismerne med translationelle studier. For eksempel kunne man inducere Crohns sygdom og blindtarmsbetændelse i dyr for at undersøge, om det at fjerne blindtarmen påvirker noget på molekylært og cellulært niveau.”

Det viser studiet

Studiet omfattede 21.189 patienter med Crohns sygdom, hvoraf 1.936 havde fået fjernet blindtarmen. De blev fulgt i mediant 13,6 år.

Crohns-patienter, der havde fået fjernet blindtarmen, havde en lavere risiko for Crohns-relaterede hospitalsindlæggelser sammenlignet med patienter med en intakt blindtarm. Risikoen var en smule lavere for patienter, som havde fået fjernet blindtarmen før Crohns-diagnosen (IRR 0,83; 95% CI, 0,81-0,85), end for patienter, som havde fået fjernet blindtarmen efter Crohns-diagnosen (IRR 0,85; 95% CI, 0,81-0,88).

Patienter, der havde fået fjernet blindtarmen før Crohns-diagnosen, havde desuden en signifikant lavere risiko for at påbegynde biologisk behandling eller gennemgå en kolorektal resektion sammenlignet med patienter med en intakt blindtarm.

Derimod havde patienter, som havde fået fjernet blindtarmen efter Crohns-diagnosen, ikke en lavere risiko for at påbegynde biologisk behandling eller gennemgå tarmresektioner.