Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Per Bech blev tidligt optaget af at prøve at måle sværhedsgraden af en depression og tog fat på at validere Max Hamiltons depressionsskala. Hans forskning viste bl.a., at man med fordel kunne benytte en forkortet version af skalaen, og at den fulde skala består af flere delskalaer.

Han gik videre og fik også valideret den nye og kortere udgave af Hamilton-skalaen. Og siden bad WHO ham om at udvælge ratingskalaer for depression. I 1993 udgav Per Bech det, der er blevet kaldt en klassiker på området: ’Rating Scales for Psychopathology, Health Status and Quality of Life’. To år senere, i 1995, fik forskningsenheden i Hillerød under hans ledelse status af ’WHO Collaborating Center for Mental Health’ med fokus på livskvalitet, stress og depression. I de 10 år, hvor enheden var WHO-center, udviklede Per Bech skalaen WHO-5 – den mest anvendte skala inden for målingen af livskvalitet.

Per Bech var forfatter til mere end 400 videnskabelige artikler, sad i den videnskabelige redaktion for fem internationale tidsskrifter, og var tidligere præsident for European Psychiatric Association og æresmedlem af Dansk Psykiatrisk Selskab, Royal College of Psychiatrists i England samt European Psychiatric Association.

Per Bech har modtaget mange udmærkelser, f.eks. Anna Monika Prisen i 1983, Duphar Antidepressant Award i 1991, Mölnlycke Quality of Life Award i 1996, CINP Pioneers in Psychopharmacology Award i 2010 og Strömgren prisen i 2009.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift