Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere: Apps sygeliggør os alle

Mentale sundheds-apps kan gøre mere skade end gavn. Bl.a. ved at sygeliggøre en række normale tilstande. Det viser en analyse af 61 populære apps. Og forskerne bag opfordrer derfor praktiserende læger og andre fagpersoner til at spørge deres patienter om brugen af apps og tale med dem om de budskaber, der sendes. 

I analysen beskriver forskerne, hvordan de forskellige apps gør psykiske problemer til nogle, alle har, lige som de har en tendens til at fokusere på medicinske løsninger af helt almindelige mentale tilstande.

Forskerne fremhæver, at det fokus på mental sundhed for alle, som applikationerne skaber, kan hjælpe med til at fjerne en del af stigmaet omkring det, men at de altså også gør det på bekostning af overdiagnosticering og overbehandling. Desuden opfordrer applikationerne til hyppig brug og understreger det personlige ansvar for at få det bedre.

Når forskerne opfordrer sundhedspersonale overalt til at tale med patienterne om, hvad de får ud af disse apps, er det bl.a., fordi de mener, at de ”kan have gavn af alternative synspunkter på, hvad der udgør normale psykologiske oplevelser, med særlig opmærksomhed rettet mod at modvirke medicinsk behandling,” som de skriver. Psykologiske apps kan forekomme overbevisende, men ideen om, at vi alle bør bruge denne slags apps, bør ikke tages for alvorligt, hedder det i analysen.

Immunhæmmende behandling har ingen effekt på sædkvalitet

Hverken svær sygdomsaktivitet, behandling med immunhæmmende behandling eller nye biologiske lægemidler ser ud til at have markant effekt på sædkvaliteten hos mandlige patienter med kroniske tarmsygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Psoriasismiddel reducerer IBD-tilfælde

Patienter, der behandles med Cosentyx (secukinumab) mod inflammatoriske sygdomme som Bechterews sygdom og psoriasisgigt, har en lav risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter