Kristian Lunds blog


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere: Apps sygeliggør os alle

Mentale sundheds-apps kan gøre mere skade end gavn. Bl.a. ved at sygeliggøre en række normale tilstande. Det viser en analyse af 61 populære apps. Og forskerne bag opfordrer derfor praktiserende læger og andre fagpersoner til at spørge deres patienter om brugen af apps og tale med dem om de budskaber, der sendes. 

I analysen beskriver forskerne, hvordan de forskellige apps gør psykiske problemer til nogle, alle har, lige som de har en tendens til at fokusere på medicinske løsninger af helt almindelige mentale tilstande.

Forskerne fremhæver, at det fokus på mental sundhed for alle, som applikationerne skaber, kan hjælpe med til at fjerne en del af stigmaet omkring det, men at de altså også gør det på bekostning af overdiagnosticering og overbehandling. Desuden opfordrer applikationerne til hyppig brug og understreger det personlige ansvar for at få det bedre.

Når forskerne opfordrer sundhedspersonale overalt til at tale med patienterne om, hvad de får ud af disse apps, er det bl.a., fordi de mener, at de ”kan have gavn af alternative synspunkter på, hvad der udgør normale psykologiske oplevelser, med særlig opmærksomhed rettet mod at modvirke medicinsk behandling,” som de skriver. Psykologiske apps kan forekomme overbevisende, men ideen om, at vi alle bør bruge denne slags apps, bør ikke tages for alvorligt, hedder det i analysen.

Millioner på spil: Kardiologernes skattesag starter forfra

Kardiologernes moms-sag skal afgøres af skattemyndighederne. Det har Københavns Byret afgjort, og dermed er sagen tilbage ved sit udgangspunkt og lægernes videnskabelige selskaber må derfor vente i uvished på om kontingentbetalinger skal momses - i givet fald en afgørelse som kan koste selskaberne tab i millionklassen.

Hæderspris til Mogens Lytken for særlig kardiologisk indsats

Professor, overlæge, dr.med. Mogens Lytken Larsen modtog årets hæderspris på årsmødet i Dansk Cardiologisk Selskab (DCS). Den er kardiologernes fornemmeste pris og uddeles til et medlem, der har bidraget med en ganske særlig indsats for dansk kardiologi.

Kasper Iversen får ærefuld forskerpris

Årets forskerpris, som hvert år uddeles på Dansk Cardiologisk Selskabs årsmøde, gik i år til overlæge, dr. med. Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.

Genterapi heler skader efter hjerteanfald

Større dyr og menneskers hjerter kan normalt ikke regenere efter hjerteanfald, men det er nu lykkedes at hele et grisehjerte og det giver håb om at kunne undgå mange tilfælde af hjertesvigt i fremtiden.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter