Kristian Lunds blog


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny behandling på vej mod OCD

For første gang er en ikke-invasiv behandlingsmetode til OCD hos voksne godkendt. Det er transkraniel magnetstimulation, som netop er kommet gennem nåleøjet hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

Metoden, kaldet TMS, er tidligere godkendt til behandling af depression og migræne. Men fordi firmaet BrainsWay nu har udviklet den til at kunne stimulere hjernen i større dybde og bredde end hidtil, kan den nu målrettes områder, man ikke hidtil har kunnet nå. Og det betyder altså, at også mennesker med OCD nu kan få gavn af metoden. Behandling af denne lidelse har før været begrænset til medicin og/eller psykoterapi. Så virker dette ikke, har de nu en tredje behandlingsmulighed.

I studiet, der ligger til grund for godkendelsen af det nye BrainsWay-produkt, viste resultaterne, at 38 procent af patienterne, der fik TMS-behandlingen, opnåede en reduktion i deres symptomer på 30 procent, mens det i kontrolgruppen var 11 procent, der nåede der samme. Og for 54.8 procent af TMS-patienterne var resultatet en 20 procents reduktion af symptomerne, hvor det samme kun blev nået for 26,7 procent i kontrolgruppen .

Studiets førsteforfatter, Dr. Joseph Zohar, professor i psykiatri ved Tel Aviv University og formand for ICOCS, International College of Obsessive-Compulsive Spectrum Disorders siger om studiet, at det ”markerer en milepæl i behandlingen af denne neurologiske sygdom. Det er en ny banebrydende behandlingsmulighed for patienter, der leder efter en meningsfuld og livsforandrende løsning på deres OCD”.

Millioner på spil: Kardiologernes skattesag starter forfra

Kardiologernes moms-sag skal afgøres af skattemyndighederne. Det har Københavns Byret afgjort, og dermed er sagen tilbage ved sit udgangspunkt og lægernes videnskabelige selskaber må derfor vente i uvished på om kontingentbetalinger skal momses - i givet fald en afgørelse som kan koste selskaberne tab i millionklassen.

Hæderspris til Mogens Lytken for særlig kardiologisk indsats

Professor, overlæge, dr.med. Mogens Lytken Larsen modtog årets hæderspris på årsmødet i Dansk Cardiologisk Selskab (DCS). Den er kardiologernes fornemmeste pris og uddeles til et medlem, der har bidraget med en ganske særlig indsats for dansk kardiologi.

Kasper Iversen får ærefuld forskerpris

Årets forskerpris, som hvert år uddeles på Dansk Cardiologisk Selskabs årsmøde, gik i år til overlæge, dr. med. Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.

Genterapi heler skader efter hjerteanfald

Større dyr og menneskers hjerter kan normalt ikke regenere efter hjerteanfald, men det er nu lykkedes at hele et grisehjerte og det giver håb om at kunne undgå mange tilfælde af hjertesvigt i fremtiden.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter