Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Lægestuderende mødes med psykiatriske patienter

Vordende læger skal være bedre til at se mennesket bag den psykiske lidelse. Det mener de på Syddansk Universitet (SDU), som sammen med Region Syddanmark har søsat et projekt kaldet Mennesker først.

I projektet bliver en række ambassadører fra PsykInfo i Region Syddanmark koblet med medicinstuderende på bacheloruddannelsen på SDU. Ambassadørerne er mennesker, der selv lever med eller har levet med psykisk sygdom. Tanken er, at de og de studerende undervejs skal have jævnlige dialoger og lære hinanden at kende. Og formålet med projektet er at sikre, at fremtidens medicinere får et større indblik i mennesket bag patienten med den psykiske lidelse, og at de bliver bedre til at reflektere over mennesket og den livshistorie, der ligger bag en diagnose. På den måde kan de vordende læger måske også komme af med nogle af de fordomme om psykiatri og psykiatriske patienter, som de kan have.

I projektet, der allerede er godt i gang, indgår også et samarbejde med somatiske patienter.

”I forløbet mødes vi flere gange og kan sammen med de studerende gøre opmærksom på mennesket bag sygdommen. Og vi får mulighed for at italesætte de misforståelser og tabuer, nogle psykiatriske patienter støder på dagligt. Mange af de studerende har fået punkteret fordomme efter at have talt med vores ambassadører, og vi håber også, at et tiltag som dette kan være medvirkende til, at flere får øjnene op for det medicinske speciale psykiatri,” siger PsykInfo-konsulent Liselene Pedersen og tilføjer, at nogle studerende allerede har givet udtryk for, at mødet har givet dem ’blod på tanden’.

Immunhæmmende behandling har ingen effekt på sædkvalitet

Hverken svær sygdomsaktivitet, behandling med immunhæmmende behandling eller nye biologiske lægemidler ser ud til at have markant effekt på sædkvaliteten hos mandlige patienter med kroniske tarmsygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Psoriasismiddel reducerer IBD-tilfælde

Patienter, der behandles med Cosentyx (secukinumab) mod inflammatoriske sygdomme som Bechterews sygdom og psoriasisgigt, har en lav risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter