Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Flere sygemeldinger end normalt i Region Hovedstaden Psykiatri

I Region Hovedstaden er psykiatrien påvirket af situationen som følge af coranavirussens spredning. Men ikke i svær grad, selvom der eksempelvis er flere sygemeldinger blandt personalet end normalt, og det meste af det administrative personale er sendt på hjemmearbejde.

Hvis der bliver brug for det, ligger der nødplaner klar, lyder meldingen fra lægelig vicedirektør Ida Hageman, Region Hovedstadens Psykiatri.

På nuværende tidspunkt har man omlagt en del af den ambulante aktivitet, primært til telefon- og videomøder. Og på hospitalerne er man nu restriktive i forhold til at give udgang fra åbne afsnit.

”Vi har en klar plan for, hvordan vi prioriterer, når det bliver nødvendigt. Først og fremmest skal vi sikre, at kritiske funktioner kan bevare deres kapacitet. Her kan det blive nødvendigt for mindre kritiske funktioner at frigøre personale til mere akutte funktioner,” lyder det fra vicedirektøren, der tilføjer, at man lige nu ikke oplever øget indtag på akutmodtagelserne.

Hvis situationen udvikler sig, er regionen klar til at prioritere. Her vil intensive sengeafsnit, akutmodtagelser, retspsykiatri og sengeafsnit for patienter med spiseforstyrrelser blive højst prioriteret, mens ikke-akutte besøg i ambulatorier er lavere prioriteret. Mellem de to dele ligger en del andre aktiviteter, som er prioriteret efter patienternes behov for behandling. Hun understreger dog, at når man har brug for behandling i psykiatrien, ”så er det fordi man har moderat til svær psykisk sygdom, og derfor gør vi alt hvad vi kan for at opretholde så mange funktioner som muligt så længe som muligt”.

Ekstra hjælp til pårørende

Som på hospitaler af alle slags i hele landet er dørene på de psykiatriske hospitaler i hovedstadsregionen også lukket for alle pårørende.

”Pårørende er altid meget vigtige, og særligt i denne situation. Men vi er nødt til at følge myndighedernes udmeldinger omkring besøg. Vi har oprettet en pårørendetelefon, som pårørende kan ringe til, hvis de har behov for svar på spørgsmål, og derudover forsøger vi at opdatere vores hjemmeside med relevant information til pårørende,” påpeger Ida Hageman.

Hvad de konkrete konsekvenser af hele coronasituationen bliver, tør hun ikke sige så meget om. Kun at det ”nok er utænkeligt, at der ikke kommer et efterslæb i forhold til ombookede patientaftaler, kurser for pårørende og vigtige administrative møder osv., når vi er på den anden side af krisen”. 

Anbefalingen til medarbejderne lyder på at blive hjemme, hvis de oplever symptomer. Og det er på denne baggrund, at der lige nu er flere sygemeldinger end vanligt. I forhold til indlagte patienter har hovedstadsregionen kun i meget begrænset omfang hjemsendt patienter med begrundelse i Covid-19-situationen. Lige nu er der tale om to patienter, der selv har ønsket at blive udskrevet. Og dem følger man tæt. Den mere restriktive udgangspolitik på de åbne afsnit har desuden betydet, at enkelte patienter selv har ønsket at blive udskrevet.