Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Studie skal se på årsag til depression blandt kvinder på p-piller

Den psykologiske effekt af p-piller har længe været til debat. Men nu håber et forskerhold fra Psykiatrisk Center København at komme kendsgerningerne nærmere i et stort studie, der netop er gået i gang.

I dag viser tallene, at 12 procent af alle kvinder på p-piller udvikler en depression med en klar overvægt til de helt unge kvinder. Men ingen ved, hvorfor p-pillerne har denne effekt på nogle, og det er det, som forskerne nu vil forsøge at kaste lys over.

”Vi har allerede fundet ud af, at p-piller formentlig skævvrider hjernens serotonerge system. Og hvis det serotonerge system bliver skævvredet, kan det forstyrre hjernefunktionen og øge risikoen for depression hos især hormonsensitive kvinder. Derfor vil vi undersøge, hvordan det serotonerge system påvirkes inden, under og efter kvinder har taget p-piller,” fortæller overlæge og klinisk forskningslektor, Vibe Frøkjær, som sammen med forskerkollegaer fra Psykiatrisk Center København skal stå for studiet.

Målinger ved hjælp af hjernescanninger

Studiet vil omfatte 20 kvinder over 18 år foruden en kontrolgruppe. De vil blive testet både før og imens de tager p-pillerne og igen, når de er stoppet med dem, hvorefter resultaterne skal sammenlignes.

Til brug for målingerne vil forskerne benytte hjernescanningsmetoder, der afbilder specifikke molekyler i hjernen, så de kan se, om et af hjernens vigtige interne kommunikationssystemer forandres af p-piller. Særligt er de interesserede i modtagerdelen af det serotonerge system, fordi dette er følsomt overfor kønshormonudsving. Og p-piller ændrer netop det hormonelle miljø, forklarer Vibe Frøkjær og siger:

”Med det nye studie vil vi kunne se, om p-pillerne er årsagen til ændringer i hjernens kemi, men vi fanger ikke nødvendigvis noget om, hvem der kan tåle p-piller."

Til at gennemføre studiet har forskerne modtaget en bevilling på 2,1 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd. Studiet udføres i samarbejde med Neurobiologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet, hvor hjerneskanningerne skal udføres.

Af hele mit hjerte håber jeg, at vi kan mødes live næste år

EASD: Tina Vilsbøll, professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen, er altid nærmest hyperaktiv på EASD, og hun er også her, der og alle vegne på den virtuelle kongres. Men hun har ikke samme begejstring, som hun plejer:

Dansk studie: Metformin virker via tarmen

EASD: Det har været en gåde hvordan det over 70 år gamle middel metformin egentlig opnår sin blodsukkerreducerende effekt, men nu giver ny forskning fra Steno Diabetes Center i Aarhus måske svaret.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter