Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Læge: Gør EKG til standardbehandling for svært psykisk syge

Christoffer Polcwiartek

Et simpelt hjertekardiogram (EKG) kan gøre en stor forskel for mennesker med svær psykisk sygdom. For når de i dag dør langt tidligere end alle andre mennesker, skyldes det i høj grad hjertesygdom, som ikke opdages i tide.

Det fremgår af en ph.d.-afhandling, som læge ved Kardiologisk Afd. på Aalborg Universitetshospital, Christoffer Polcwiartek netop har forsvaret.

“Vores forskning understreger vigtigheden af, at vi husker at bruge EKG’et, når vi ser patienter med svær psykisk sygdom. Vi ved desværre, at patienterne i forvejen ofte har en livsstil, som kan føre til hjertesygdom, og samtidig en tendens til at negligere tidlige symptomer på hjertesygdom. Her kan et EKG hos lægen være en metode til tidligt at opspore de patienter, som går med en lurende hjertesygdom, så der kan iværksættes en behandling,” siger han.

I sit studie viste lægen, at patienter med svær psykisk sygdom har en højere forekomst af EKG-forandringer i forhold til dem uden svær psykisk sygdom. Desuden at de har en højere dødelighed som følge af disse forandringer, ligesom psykiatriske patienter med hjertesvigt har en dårligere prognose end dem uden psykisk sygdom.

På baggrund af studiet opfordrer Christoffer Polcwiartek til, at undersøgelser for EKG-forandringer bliver en integreret del af sundhedsplejen af disse patienter.

“Det er en sårbar patientgruppe, og vi er nødt til at gøre meget mere for at ændre på forskellen i levealder mellem dem og baggrundsbefolkningen,” som han siger. 

Christoffer Polcwiarteks ph.d.-studie er en del af et større forskningsprojekt på Aalborg Universitetshospital, der sigter mod at finde årsager til og løsninger på den ulighed i sundhed, som belaster personer med psykiske lidelser.