Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Stor succes i forsøg med nedtrapning af medicin

Debatten om for meget medicin til psykiatriske patienter har fået nye nuancer efter at et projekt på Psykiatrisk Center Glostrup har vist, at det er muligt at reducere medicinforbruget markant. Det mener forskerne bag i hvert fald selv.

“De gamle standpunkter om, at meget intensiv og langvarig medicinering altid er nødvendig kontra ønsket om en medicinfri behandling er begge for ekstreme. Derfor håbede jeg, at vi med forsøget kunne trække debatten mod midten og signalere, at psykiatrien lytter til patienterne, samtidig med, at vi står fast på vores faglighed. Det, fornemmer jeg, vi er lykkedes med. Og jeg oplever, at flere psykiatere er optaget af, om patienterne kan reduceres i medicin, og hvordan det gøres bedst muligt,” siger professor Jimmi Nielsen til Region Hovedstadens Psykiatris hjemmeside.

Han har stået i spidsen for projektet, som startede i 2018 og er blevet finansieret af Sundhedsstyrelsen. I alt har 78 patienter deltaget i forløb af seks måneders varighed. Og resultatet var, at 10 procent af patienterne blev helt medicinfri, mens 52 procent fik nedtrappet deres medicinforbrug med mindst 50 procent. Projektets målsætningen var, at mindst halvdelen af patienterne skulle reducere deres medicinforbrug med minimum 50 procent, og det blev således nået.

Patienterne skal have den nødvendige medicin

Mens der i Norge findes medicinfrie afsnit i psykiatrien, tror Jimmy Nielsen, trods hans eget projekts resultater, ikke at det samme bliver tilfældet herhjemme:

“Det tror jeg ikke på. Som en del af vores research besøgte vi afsnittet i Norge. Og mit indtryk, når jeg talte med personale fra andre afsnit eller hospitaler i Norge, var, at de var skeptiske omkring tilbuddet. Vores holdning er, at patienterne skal have den medicin, de har behov for, så de trives og får så tilfredsstillende et liv som muligt. Det er individuelt, og noget man løbende drøfter med patienten,” siger Jimmi Nielsen.

Forsøgsordningen bliver nu gjort permanent på Psykiatrisk Center Glostrup, hvor målet er at opnå endnu mere viden og forskning på området, hvor der fortsat er et særligt fokus på at identificere faktorer, der tidligt kan identificere de patienter, som ikke tåler medicinnedtrapning. Samtidig bliver ordningen udvidet, så patienterne kan følges i op til 18 måneder, hvis der er behov for det, modsat de seks måneder i forsøgsperioden.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo