Nyt samarbejde giver færre tvangsindlæggelser
Tre satspuljeprojekter mellem tre regioner og otte kommuner har båret frugt i form af færre tvangsindlæggelser i psykiatrien.
Projektet blev gennemført i årene 2018-2021 og gik ud på at etablere tværsektorielle teams. Evalueringen viser, at en målrettet, koordineret indsats og et tæt samarbejde mellem region og kommune virker. I alle tre regioner har der været færre tvangsindlæggelser i løbet af projektperioden. Den målrettede indsats har også betydet, at der generelt har været færre indlæggelser i psykiatrien i de tre regioner.
Særligt Region Nordjylland og Region Midtjylland har haft gode resultater. Her er antallet af tvangsindlæggelser faldet med henholdsvis 37,5 procent og 55,5 procent. Region Nordjylland og Region Sjælland har haft cirka 30 procent færre indlæggelser uden tvang.
Evalueringen peger desuden på, at de fælles teams bør arbejde ud fra en generel samarbejdsmodel, som har et bredere fokus end at forebygge tvangsindlæggelser. På den måde kan modellen være med til at opbygge et bedre samarbejde mellem den regionale psykiatri, de kommunale tilbud og almen praksis og gøre den samlede indsats over for udsatte grupper mere sammenhængende og koordineret.
Formålet med de tværsektorielle teams var især at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien ved at sikre ensartet og høj kvalitet i indsatsen for udsatte grupper, som har oplevet minimum én tvangsindlæggelse. Og typiske indsatser gik på at koordinere den samlede indsats for borgeren og udarbejde en samlet og fælles plan.
Desuden at varetage sundhedsfaglige og socialfaglige indsatser, som er individuelt tilpasset borgeren. Og endelig at foretage supervision og undervisning af det personale, der normalt arbejder med borgeren.
Region H uddanner forebyggelsesinstruktører
I Region Hovedstaden forsøger man også at tage nye midler i brug i forsøget på at nedbringe brugen af tvang. Det sker ved at uddanne ’forebyggelsesinstruktør’, der skal hjælpe deres kolleger med konkrete værktøjer til at undgå tvang. Det første hold kursister har netop afsluttet deres uddannelse, hvor de er blevet undervist i bl.a. psykopatologi, i håndtering af selvskadende patienter og beroligende metoder. Desuden har uddannelsen fokus på, hvordan man kan nedbringe tvang gennem f.eks. planer for pleje af patienterne og forebyggende indsatser.
Kursisterne omfatter sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, fysioterapeuter m.fl. Optagelseskriteriet er minimum tre års erfaring i psykiatrien.