Især de unges mentale tilstand er forværret markant de seneste år
Noget tyder på, at coronapandemien har gjort en slem situation en hel del værre. Her hentydes til de unges mentale tilstand, som mange steder står rigtig skidt til.
Herhjemme viste en omfattende kortlægning af danskernes sundhed for nylig, at hver sjette dansker har ondt i livet, og at det står særlig slemt til blandt de unge piger. Her er det hver tredje, der har det psykisk dårligt, mens over halvdelen har et højt stress-niveau.
Kortlægningen viser, at det nu er 17,4 procent af danskerne, der mistrives, hvilket er en markant stigning fra 2017, hvor den seneste Sundhedsprofil udkom og viste, at 13,2 procent havde et dårligt mentalt helbred.
De nyeste tal er indsamlet i foråret 2021.
I England advares der nu med store bogstaver om en decideret krise på grund af situationen blandt de unge, som umiddelbart ser ud til at være endnu værre end herhjemme. Her har man netop gjort op, at 420.000 børn og unge hver måned behandles for mentale problemer. Og det er en stigning på ikke mindre end 54 procent i løbet af de seneste to år. Samtidig er antallet af dem, der venter på behandling steget drastisk, idet mere end halvdelen af dem med behov ingen hjælp får. Eksperter kommenterer her tallene med, at det er positivt at der er flere, der får behandling, men uacceptabelt at det opfylder behovet mindre end nogensinde.
Ubarmhjertig og uholdbar
Antallet af unge der søger hjælp er “ubarmhjertig og uholdbar. I løbet af de seneste to år har unge oplevet isolation, uregelmæssigheder i deres uddannelse og nedsat adgang til støtte, herunder fra psykologer, psykiatere, praktiserende læger og hospitaler. Alt dette har massivt påvirket deres mentale sundhed, og disse tal er kun toppen af isbjerget og vil fortsætte med at stiger,” lyder det fra foreningen Young Minds.
Tallene viser, at hyppigheden af psykiske lidelser blandt seks til 16-årige steg fra én ud af ni i 2017 til én ud af seks I 2021, samtidig med, at det kan tage helt op til 81 dage før et barn bliver set af en psykolog eller psykiater, på trods af at nogle har selvskade eller selvmordstanker, og at alvoren og kompleksiteten af deres mentale problemer generelt er steget de senere år. Endnu en undersøgelse viste i sidste måned, at den britiske børne- og ungdomspsykiatri afviser halvdelen af de praktiserende lægers henvisninger af unge, der lider af angst, depression, adfærdsforstyrrelser og selvskade, fordi deres symptomer ikke bliver set som alvorlige nok.