Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Halvdelen af psykiatriske patienter får ny diagnose inden for 10 år

Hele 47 procent af de psykiatriske patienter får en ny psykiatrisk diagnose inden for 10 år af første diagnose, viser nye danske tal. 

De diagnoser, der hyppigst ændrer sig, er akut psykose, misbrug og depression, rapporterer forskere i The Lancet Psychiatry. Mest stabile er derimod diagnoserne funktionelle lidelser og sexologiske lidelser.

Det er forskere fra Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, der står bag det nye studie, som kortlægger over 180.000 psykiatriske patienters diagnoseforløb i Danmark for de 20 mest udbredte psykiske diagnoser. 

”Psykiske lidelser er dynamiske," siger klinisk professor Anders Jørgensen, der er en af forskerne bag studiet.

"De udvikler sig gennem livet. Derfor er det ikke overraskende, at der er så relativt stor diagnostisk udvikling hos patienterne.”

Resultaterne af studiet kan bruges i klinikken, når man sidder over for en patient, der skal diagnosticeres for første gang. I den situation kan lægen slå op i studiet under den diagnose, som patienten får, og se, hvordan den typisk har udviklet sig for tidligere patienter i løbet af 10 år.

Periodisk depression

”Hvis man som læge gerne vil tilrettelægge god behandling og fortælle patienter, hvad de kan forvente, så er det vigtigt at have tal på det. Ultimativt håber vi, det kan være med til forbedre behandlingen og sikre evidensbaseret opfølgning. Jo mere man ved om et sandsynligt sygdomsforløb, jo bedre kan man typisk behandle,” siger Anders Jørgensen. 

Ud af de tre hyppigste diagnoser som forskerne har analyseret, er de patienter, der er diagnosticeret med depression blandt dem, der har størst risiko for at få en ny psykiatrisk diagnose inden for 10 år. Har man fået denne diagnose, er der således 60 procent sandsynlighed for, at man får en ny diagnose inden 10 år. Den hedder som oftest periodisk depression, personlighedsforstyrrelse eller belastningsreaktion.

Har man fået diagnosen misbrug, er det 52 procent, der får en ny diagnose indenfor 10 år. Og her kommer den typisk enten til at hedde belastningsreaktion, personlighedsforstyrrelse eller skizofreni. 

Og har man fået diagnosen belastningsreaktion, er det 36 procent, som får ny diagnose. Typisk enten depression, personlighedsforstyrrelse eller periodisk depression.