Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Nyt lægemiddel målrettet fødselsdepression på vej

Et nyt lægemiddel til behandling af fødselsdepression har vist sig så effektivt, at det nu har fået det amerikanske lægemiddelagentur FDA´s blå stempel.

Amerikanske eksperter kalder det en milepæl i den tilgængelige behandling for kvinder, der netop har født, da det vil kunne hjælpe rigtig mange, som man i dag har svært ved at gøre noget for.

Det nye lægemiddel er en pille, der er eksplicit udviklet til fødselsdepression og har fået navnet zuranolon. I USA vil den nu blive markedsført under navnet Zurzuvae. Den er beregnet til behandling i to uger.

FDA kræver, at markedsføringen skal følges af advarsler om mulige selvmordstanker- og adfærd, ligesom det skal fremgå, at den kan skabe træthed og gøre patienterne konfuse.

Effektiviteten af pillen viser sig blandt andet ved, at virkningen af den allerede sætter ind efter et par uger med de første tegn på lettelse i depressionen allerede efter tre dage. I dag er kvinder med fødselsdepression henvist til kognitiv terapi og/eller de gængse antidepressiva, som imidlertid først virker efter flere uger og derfor ofte ikke er interessante for kvinder med fødselsdepressioner. Danske eksperter har længe efterlyst bedre behandlingstilbud til kvinder med svære fødselsdepressioner end dem, de råder over i dag. Specielt fordi effekten af antidepressiv medicin eller psykoterapi ikke er imponerende blandt denne patientgruppe. Om det nye middel, zuralon, bliver tilgængeligt i Danmark vides lige nu ikke.

De amerikanske læger hilser den nye pille velkommen, og håber at den kan være med til at fjerne noget af det stigma, der findes omkring fødselsdepressioner - og som får mange kvinder til at bebrejde sig selv tilstanden og føle sig som dårlige mødre.

Ifølge Sundhedsstyrelsen rammer fødselsdepressioner i Danmark cirka seks pct. af kvinderne, mens forekomsten i USA vurderes til 10-15 porcent. Depressionen kan også opstå under graviditeten. Og i sjældne tilfælde kan den også ramme mænd.

Det nye lægemiddel produceres af Sage Therapeutics i samarbejde med Biogen. Og de to firmaer vil nu også søge om godkendelse af tabletten til behandling af svær depression, MDD. Hertil har FDA dog bedt om flere data og mere evidens, før de vil se på det.