
Nye tal fra fusionsklinik: Tværfaglig indsats gør patienterne mindre syge
Når psykiatere og endokrinologer arbejder sammen om patienter, der lider både af psykisk sygdom og diabetes, får patienterne det bedre, bliver mere tilfredse og oplever færre indlæggelsesdage, end hvis behandlingerne var foregået forskellige steder.
Det viser tal fra den tre år gamle Fusionsklinik i Region Sjælland, som er et unikt tværfagligt samarbejde mellem psykiatri og endokrinologi, og som lederen af klinikken, centerchef Mette Wallbohm Olsen, gerne ser kopieret i resten af landet.
“Jeg håber, at vores klinik blot er den første af mange flere af slagsen rundt om i regionerne. Og jeg håber, at vi også kan være trendsættere for andre lægefaglige specialer, hvoraf mange jo oplever patienter, der både lider psykisk og somatisk - det gælder for eksempel på områderne kræft, respiration og demens. For i fællesskab kan vi bare så meget mere,” siger hun.
Fusionsklinikken blev etableret i 2020 som et unikt samarbejde mellem Psykiatrien Vest i Region Sjælland, Steno Diabetes Center Sjælland og Endokrinologisk Afdeling på Slagelse Sygehus. Og baggrunden var blandt andet en konstatering af den store overdødelighed i begge patientgrupper – en overdødelighed som hos de psykiatriske patienter ofte skyldes, at somatiske sygdomme overses.
Nøgleordet på klinikken er tværfaglighed, som praktiseres fra første dag, patienten kommer i klinikken. Her mødes han eller hun af både en psykiater og en endokrinolog, som i fællesskab udarbejder en journal. Og den efterfølgende behandling foregår i et tæt samarbejde mellem speciallægerne og resten af klinikkens personale, som består af diætister, fodterapeuter, socialrådgivere og sygeplejersker.
Positive resultater
Nye tal fra klinikken viser positive resultater på patienternes sundhedstilstand. Reduktionen i antallet af indlæggelsesdage med en tredjedel, forbedret blodsukkerregulering, flere undersøgelser af både øjne og fødder og høj patienttilfredshed understreger projektets succes. En nylig undersøgelse publiceret i Diabetic Medicine bekræfter markante forbedringer i blodsukkerniveauer, som vedbliver at være forbedrede over tid.
For Mette Wallbohm Olsen er det spændende, om disse resultater holder på sigt, og om de også vil vise sig i en bredere forstand:
“Her i første omgang har vi kun set konkrete resultater i forhold til det somatiske og må konstatere, at det tager længere tid for de psykiatriske forbedringer at vise sig. Men jeg er overbevist om, at de kommer. For ingen i personalet er i tvivl om, at vi forebygger en masse psykisk lidelse, ligesom vi ved præcis, hvornår vi forhindrer et selvmord. Og når vi ser en markant nedgang i antallet somatiske indlæggelser, er det for mig også en meget klar indikation af, at vi lykkes med en langt bedre behandling af deres psykiske sygdom.”
Store besparelser
Trods manglen på målbar psykiatrisk bedring er både patienter og personale på Fusionsklinikken godt tilfredse med den holistiske tilgang til behandling, fordi resultaterne bliver så meget bedre.
“Vi oplever at patienterne bliver både glade og lettede ved, at begge deres sygdomme håndteres under ét. De kan også godt lide, at vi ikke er fordømmende, ikke skælder ud og ikke giver op. Heller ikke selvom de aflyser flere gange,” siger Mette Wallbohm Olsen.
Og som hun ser det, bør samfundet også være tilfreds, da der ikke kan herske tvivl om, at klinikkens metoder sparer det offentlige store udgifter til indlæggelser og til behandlinger, der ikke kan gennemføres, fordi patienterne udebliver. Desuden skabes et langt mere effektivt sundhedsvæsen, når en masse behandling kan klares i én og samme konsultation, fremfor at patienterne render fra herodes til pilatus.
Fælles uddannelser
For at sikre tværfagligheden har personalet gennemgået fælles uddannelser, hvor de forskellige baggrunde kvalificerer og beriger hinanden. Desuden er de psykiatriske sygeplejersker uddannet til at varetage basal diabetesbehandling, ligesom de endokrinologiske sygeplejersker kan udføre det grundlæggende psykiatriske screeningsarbejde.
“De bliver selvfølgelig aldrig så dygtige som de faguddannede sygeplejersker. Men når de står ude hos patienten, er de alle opmærksomme på, at en forvirret, aggressiv eller nærgående patient ikke nødvendigvis er psykotisk, men i stedet kan han have et højt blodsukker, der gør, at han eller hun ikke kan styre sine emotioner,” forklarer Mette Walllbohm.
Udover tværfagligheden er det unikke ved Fusionsklinikken, at behandlingen med enkelte undtagelser foregår ude hos patienterne. Udgangspunktet er den såkaldte FACT-model, som bygger på, at personalet kommer til patienterne. Således kører både sygeplejersker og læger rundt til patienterne, hvoraf nogle bor langt fra et sygehus. Derved sparer patienterne en masse transport, samtidig med at de i deres trygge base kan få al den behandling, de har brug for.
87 patienter
Lige nu har Fusionsklinikken 87 patienter og vil gerne op på 100. Men de skal nok komme, mener centerchefen, for i takt med at flere bliver bekendt med klinikkens eksistens, kan hun se, at der kommer stadig flere patienter til. De bliver henvist både fra praktiserende læger og speciallæger samt fra både de psykiatriske og endokrinologiske ambulatorier. Og deres tilknytning til klinikken er i gennemsnit mellem et år og halvandet. I alt lider ca. 900 patienter i Region Sjælland af både psykisk sygdom og sukkersyge, men det er kun de mest alvorlige tilfælde, der kan henvises til Fusionsklinikken.
Foreløbig fortsætter Fusionsklinikken med sin nuværende bevilling til 2027. Derefter er det tanken, at psykiatrien og endokrinologien i fællesskab skal finde ud af, hvordan de vil bære den videre.