Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Undersøgelse: Over halvdelen af psykiaterne overvejer at forlade deres job

55 procent af børne- og ungdomspsykiaterne og 51 procent af psykiaterne overvejer at forlade deres job til fordel for en stilling i den private psykiatri.

Det viser en undersøgelse af afvandring fra den offentlige psykiatri fra Yngre Læger og Overlægeforeningen.

Svarene i undersøgelsen vækker dyb bekymring hos formændene for Overlægeforeningen og Yngre Læger.

”Den offentlige psykiatri kan ikke opretholdes uden speciallæger. Vi risikerer et regulært kollaps, når over halvdelen af speciallægerne i flere regioner overvejer at rejse. Det vil ramme de mest udsatte i samfundet hårdest, fordi de ikke har mulighed for at købe privat behandling, og oftest ikke vil være omfattet af en forsikring. Den udvikling skal vendes,” siger Yngre Lægers forperson, Helga Schultz, i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser også, at 28 procent af speciallægerne i børne- og ungdomspsykiatrien og 19 procent af speciallægerne i psykiatrien allerede har sagt farvel til det offentlige sundhedsvæsen.

Susanne Wammen, formand for Overlægeforeningen, kritiserer politikerne i regionerne og ledelserne på de enkelte sygehuse for ikke at gøre nok:

”Vi ville aldrig acceptere en så katastrofal lægeflugt, hvis den ramte mennesker med fysiske sygdomme som kræft eller hjertesygdom. Men flere speciallæger fortæller, at de har forsøgt at råbe ledelserne i regionerne op uden held. Regionernes mangel på reel handling er alarmerende. Undersøgelsen viser, at der er brug for en langt stærkere indsats for at fastholde de erfarne speciallæger i den offentlige psykiatri. Det er helt afgørende for at sikre både kvalitet i udredning og behandling og uddannelse og rekruttering af nye læger,” siger Susanne Wammen.

Region Sjælland skiller sig ud som den eneste region, der har formået at ændre kursen. Her ses en nedgang i ønsket om at forlade offentlige stillinger både inden for børne- og ungdomspsykiatri samt voksenpsykiatri i forhold til 2022. Ligeledes viser data fra Region Nordjylland en faldende tendens i andelen af speciallæger inden for børne- og ungdomspsykiatri, der overvejer at forlade deres job, sammenlignet med 2022.

Resultaterne fra undersøgelser udført af Overlægeforeningen og Yngre Læger giver håb om, at det er muligt at vende udviklingen og tiltrække en betydelig del af psykiaterne tilbage til det offentlige sundhedsvæsen. Hele 50 procent af børne- og ungdomspsykiaterne samt 31 procent af voksenpsykiaterne, der tidligere har forladt deres offentlige stillinger, angiver, at de er villige til at vende tilbage. Og de giver selv en anvisning på, hvad der skal til, for at de vil vende tilbage til det offentlige: Forbedrede arbejdsforhold med mindre pres, større indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse og forbedrede behandlingsmuligheder.