Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Depression under graviditet eller efter fødsel øger risiko for hjerte-kar-sygdom

Kvinder diagnosticeret med perinatal depression har større sandsynlighed for at udvikle hjerte-kar-sygdom i løbet af de efterfølgende 20 år sammenlignet med kvinder, der har født uden at opleve perinatal depression.

Især var der øget risiko for, at kvinderne udviklede enten forhøjet blodtryk, iskæmisk hjertesygdom eller hjertesvigt. Det viser et svensk studie publiceret i European Heart Journal.

Studiet, som er det første studie, der undersøger hjerte-kar-sundhed efter perinatal depression, inkluderer data om cirka 600.000 kvinder.

"Vi vidste allerede inden, vi gik i gang med studiet, at perinatal depression er forbundet med en øget risiko for flere helbredsproblemer, herunder præmenstruelle lidelser, autoimmune sygdomme og selvmordsadfærd samt for tidlig død,” siger Donghao Lu i en pressetekst fra European Society of Cardiology. Han er førsteforfatter til forskningsartiklen og læge ved Karolinska Instituttet i Stockholm.

Studiet er baseret på det svenske fødselsregister. Forskerne sammenlignede her 55.539 svenske kvinder, der blev diagnosticeret med perinatal depression mellem 2001 og 2014 med en anden gruppe på 545.567 svenske kvinder, der også havde født i den periode men ikke blev diagnosticeret med perinatal depression. Alle kvinderne blev fulgt frem til 2020 for at finde ud af, om de udviklede hjerte-kar-sygdom.

Blandt kvinderne med perinatal depression udviklede 6,4 procent hjerte-kar-sygdom sammenlignet med 3,7 procent af kvinderne, der ikke havde lidt af perinatal depression. Det svarer til en 36 procent højere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom. Deres risiko for højt blodtryk var omkring 50 procent højere, risikoen for iskæmisk hjertesygdom omkring 37 procent højere, og risikoen for hjertesvigt omkring 36 procent højere.

"Vores resultater kan hjælpe med at identificere de fødende kvinder, der er i højere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom, og derved kan man blive bedre til at træffe de nødvendige foranstaltninger i forhold til at reducere risikoen. Vi ved, at perinatal depression både kan forebygges og behandles, og for mange kvinder er det den første episode af depression, de har oplevet. Vores resultater giver yderligere gode grunde til at sikre, at fokus på mødres sundhed bør være holistisk med lige fokus på både fysisk og mental sundhed. Det er dog stadig uklart, hvordan perinatal depression fører til hjerte-kar-sygdom. Vi har brug for mere forskning for at forstå det,” siger Emma Bränn i presseteksten. Hun er læge ved Karolinska Institutet og seniorforfatter til studiet.

Forskere sammenlignede også kvinder, der led af perinatal depression, med deres søstre og fandt, at de havde en 20 procent højere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom

"Den lidt lavere forskel i risiko mellem søstre tyder på, at der kan være genetiske eller familiære faktorer, der delvist er involveret," siger Emma Bränn. 

Perinatal depression, depression under graviditet eller efter fødsel, menes at påvirke én ud af fem fødende kvinder på verdensplan, skriver European Society of Cardiology.