Ny model fra Sundhedsstyrelsen: Børn og unge skal hurtigere i behandling i psykiatrien
Børn og unge, der henvises til børne- og ungdomspsykiatrien, skal ikke længere vente passivt på en diagnose, før behandlingen kan begynde.
En ny model fra Sundhedsstyrelsen skal sikre, at behandlingsindsatser starter allerede under udredningsforløbet. Samtidig får familier med særligt behov mulighed for systematisk opfølgning, uden at de skal igennem en ny henvisning.
"Børn og unge, der slås med psykisk sygdom, skal hurtigst muligt have den hjælp, de har brug for. Og i dag er der for mange, der venter for længe, fordi sygdomsudredningen og behandlingen ikke er tænkt godt nok sammen. Det kan resultere i, at sygdommen forværres, og det er samtidig hårdt og opslidende for familierne, der venter på en afklaring og gerne vil i gang med behandlingen," siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.
Med den nye model vil børn og unge i alderen 8-17 år hurtigere få adgang til støttende samtaler, familieterapi, psykoedukation eller andre relevante behandlingstilbud – allerede mens de er i gang med at blive udredt. Ifølge Sundhedsstyrelsen vil den tidlige indsats ikke kun gavne barnet eller den unge, men også bidrage til en mere kvalificeret udredning.
Tryg opfølgning skal forebygge tilbagefald
For mange børn og unge med psykiske lidelser stopper forløbet brat, når de afsluttes i psykiatrien. Hvis de senere får tilbagefald, kræver det en ny henvisning fra egen læge, hvilket kan forsinke den nødvendige hjælp.
Med den nye model indføres en ordning, hvor udvalgte familier kan få direkte adgang til deres tidligere behandler i en periode efter endt behandling. Det skal sikre en hurtigere indsats ved forværring og reducere behovet for genindlæggelser.
"Mange børn og unge, der har været igennem et udrednings- og behandlingsforløb i sygehuspsykiatrien, kommer sig heldigvis fuldstændig og kan genoptage deres hverdagsliv med skole, venner og familie. Men der er også børn og unge, som er i betydelig risiko for at få tilbagefald. Dem skal vi være bedre til at gribe og støtte, og derfor styrker vi nu den opfølgende indsats," siger Sophie Løhde.
Økonomisk løft og fremtidsperspektiver
Modellen er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med regionerne og flere faglige aktører. Regionerne fik i 2024 tildelt 51,6 mio. kr. til hurtig opstart af behandling og 20,9 mio. kr. til opfølgning. Fra 2025 er det samlede beløb sat op til 90 mio. kr. årligt.
Den nye model er en del af regeringens 10-årsplan for psykiatrien. Indenrigs- og sundhedsministeren præsenterer senere på året regeringens samlede udspil til en styrket psykiatri.
Case-eksempler på tilrettelæggelse af hurtig opstart af behandling
Bertram på 12 år henvises til udredning for ADHD. Ved den indledende vurdering ses Bertram desuden med tristhed. Der kan allerede efter første samtale opstartes familiefokuseret støtte med henblik på opbyggelse af forældrenes og Bertrams mestring af tristheden og strategier til følelsesregulering. Bertram modtager tre støttende samtaler sammen med sine forældre undervejs i udredningen, inden der efter endt udredning opstartes medicinsk behandling af opmærksomhedsforstyrrelsen.
Solvej på 9 år henvises til bred udredning med symptomer på autisme, ADHD, adfærdsforstyrrelse og tilknytningsforstyrrelse. Ved indledende vurdering møder behandleren en familie i krise efter mange år med et højt konfliktniveau og voldsomme skænderier forældrene imellem og med Solvej. Der afholdes en afklarende samtale, hvor behandleren lytter til familien, anerkender deres situation og forsøger at skabe ro ved at lægge en plan for opfølgende samtaler. I de følgende samtaler tales der både med Solvej og forældrene hver for sig, og der afholdes en fælles samtale med fokus på kommunikation, mestringsstrategier og psykoedukation om Solvejs vanskeligheder. Der afholdes desuden et tidligt netværksmøde med henblik på videndeling fra igangværende ind satser i kommunalt regi. Familien tilbydes fem samtaler under udredningen.
Kamma på 15 år henvises til udredning for OCD. Ved anamnesen berettes om skolevanskeligheder siden 1.-2. klasse, distraherbarhed og hyppige skift i og problemer med at strukturere aktiviteter. Der opstår mistanke om ADHD og udredes videre herfor. Under udredningen afholdes en samtale med fokus på psykoedukation om den vedligeholdende cyklus ved tvangstanker og tvangshandlinger. Ved samtalen bliver det klart, at far også har haft tvangshandlinger som barn, og samtalen følges op af en online psykoedukationsvideo målrettet hele familien med gode råd til, hvordan forældrene kan håndtere adfærden. Der afholdes desuden to støttende samtaler med psykoedukation om opmærksomhedsvanskeligheder og strategier til problemløsning.
Kilde: Hurtig opstart af behandling og tryg opfølgning i børne- og ungdomspsykiatrien