Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Undervisning forbedrer mødet med patienter med psykisk lidelse

Mødet med patienter med psykiske lidelser kan være en udfordring for sundhedsprofessionelle i somatikken. En ny evaluering af et undervisningsforløb på Rigshospitalet viser dog, at undervisning kan være et effektivt redskab til at klæde sundhedsprofessionelle bedre på til dette møde og reducere stigmatisering.

Evalueringen viser, at 70 procent af deltagerne oplever, at undervisningen i høj eller meget høj grad har givet dem brugbar viden om patienter med psykiske lidelser. Desuden angiver 57 procent, at de i meget høj eller høj grad føler sig bedre klædt på til at møde patienter med psykiske lidelser efter undervisningen.

"Jeg har fået en større forståelse for, hvor meget de [patienter med psykiske lidelser] er på overarbejde: De skal forholde sig til mange ting og tolke på mange faktorer, som vi måske ikke er opmærksomme på som sundhedspersonale. Jeg er også blevet opmærksom på, hvordan vores ageren påvirker deres forløb," siger en sygeplejerske i rapporten.

Undervisningens metode: Social kontakt og refleksion

Undervisningen er udviklet af EN AF OS og gennemført i samarbejde med PsykInfo og Sundhedsstyrelsen. EN AF OS er en national afstigmatiseringsindsats, der arbejder for at nedbryde fordomme og diskrimination mod mennesker med psykiske lidelser. Indsatsen er forankret i Sundhedsstyrelsen og de regionale PsykInfo-centre og tilbyder blandt andet undervisning til sundhedsprofessionelle.

Undervisningen på Rigshospitalet foregik på ni forskellige somatiske afdelinger i efteråret 2024 og involverede en kombination af faglig undervisning og social kontakt med en tidligere patient, som fungerede som ambassadør.

"Vi ser, at det særligt er dialogen med tidligere patienter, der giver fagpersonerne en vigtig indsigt i levede erfaringer, som åbner for refleksion over egne fordomme og stigmatiserende adfærdsmønstre. Samtidig bringer undervisningen nye og vigtige kompetencer på banen. Det drejer sig om at møde patienterne som hele mennesker og med en åben og nysgerrig tilgang," siger Louise Hornbøll, projektleder i EN AF OS og fuldmægtig i Enhed for Forebyggelse og Ulighed i Sundhedsstyrelsen til Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Mødet med patienter kan blive en øjenåbner

Mange deltagere oplevede, at undervisningen åbnede deres øjne for utilsigtede fordomme og ubevidst stigmatiserende adfærd.

"Jeg tror, at det er det der med at gøre sig umage i forhold til hvilken patient, der kommer ind ad døren. Den patient, man har om til eksamen, har altid kun fejlet én ting, og man møder dem som læge, som om de kun fejler én ting. Men sådan er mennesker jo ikke," siger en medicinstuderende i rapporten.

Evalueringen peger på, at sundhedsprofessionelle ofte er usikre på, hvordan de skal kommunikere med patienter med psykiske lidelser. "Vi kommer til kort i kommunikationen. Vi kan ikke komme igennem. Det er virkelig frustrerende. Selvfølgelig er vi også underlagt tidspres. Inden man finder ud af, at man er på vildspor, og inden man finder ud af, hvilket spor man så skal på, så har man ikke længere tid," siger en sygeplejerske i rapporten.

Langsigtet indsats nødvendig for kulturforandring

Undervisningen har vist sig at have en umiddelbar effekt, men evalueringen understreger, at det kræver en vedvarende indsats at sikre en reel kulturforandring.

"Afstigmatisering i forhold til patienter med psykiske lidelser kræver en lang og vedvarende indsats, der rækker ud over en enkelt undervisningsgang," konkluderes det i rapporten.

Målet er, at endnu flere afdelinger og fagpersoner indfører undervisningen som et tilbagevendende kompetenceudviklingstilbud. EN AF OS tilbyder undervisningen landsdækkende i samarbejde med de regionale PsykInfo-centre og tilpasser den til de enkelte afdelingers behov.