
Aftale på plads: Psykiatrien integreres i det øvrige sygehusvæsen
En ny aftale mellem regeringen og Danske Regioner betyder, at psykiatrien integreres organisatorisk med de somatiske hospitaler. Det sker som led i aftalen om sundhedsreformen, som regeringen indgik i november 2024 med en breds kreds af partier i Folketinget.
Patienter med både psykiske og fysiske sygdomme skal fremover opleve en mere sammenhængende behandling. Det er målet med den nye aftale mellem regeringen og Danske Regioner.
Aftalen betyder, at psykiatrien integreres organisatorisk og ledelsesmæssigt med de somatiske hospitaler, hvor fysiske sygdomme behandles, og at psykiatrien fremover bliver ligestillet med de øvrige lægefaglige specialer. Som en del af aftalen vil der blive indført tværfaglige behandlingsforløb på tværs af specialer, og regionerne forpligtes til at sikre ensartede behandlingsstandarder på tværs af psykiatri og somatik.
Psykiatrien er i dag ledelsesmæssigt og organisatorisk adskilt fra de dele af sygehusvæsnet, der behandler fysiske sygdomme og er ikke ligestillet med de øvrige lægefaglige specialer på sygehusene. Det er uhensigtsmæssigt og indirekte også medvirkende til at stigmatisere psykisk sygdom, mener politikerne bag aftalen. Aftalen understreger derfor vigtigheden af en mere integreret struktur, hvor patienter ikke skal opleve unødvendige skift mellem forskellige afdelinger og systemer.
”Vi skal sikre, at alle patienter i vores sundhedsvæsen kan få en behandling af høj kvalitet og med sammenhæng. Og det gælder uanset, hvad man fejler. Derfor skal psykiatrien integreres organisatorisk og ledelsesmæssigt i den øvrige del af sygehusvæsnet og ligestilles med de øvrige lægefaglige specialer, så vi får et sundhedsvæsen, der tager hånd om hele patienten og sikrer, at der er sammenhæng i behandlingsforløb på tværs af psykiatri og somatik,” siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.
Anders Kühnau (V), formand for Danske Regioner, fremhæver også, at aftalen er et vigtigt skridt i realiseringen af den nationale 10-årsplan for psykiatrien:
"Psykiatrien er i disse år i en betydelig udvikling. Her er man lige nu i gang med implementeringen af 10-årsplanen. Med den nye aftale om ligestilling og integration af psykiatri og somatik tager vi et vigtigt skridt mod at skabe bedre og mere sammenhængende behandlingsforløb for de mange patienter, der både har fysiske og psykiske lidelser, som ofte kræver indsatser på tværs af lægefaglige specialer, regioner og kommuner."
En vigtig del af Sundhedsreformen vil være etableringen af 17 nye sundhedsråd, der bliver en central motor, og som skal drive udviklingen af et mere nært sundhedsvæsen. Sundhedsrådene vil blive sammensat af medlemmer fra både regioner og kommuner og får et fælles ansvar og midler til at udvikle nære sundhedstilbud i det område, de dækker.
Sundhedsrådene får i den nye struktur en vigtig rolle med at sikre, at integrationen af psykiatri og somatik fungerer i praksis – især i samarbejdet mellem den regionale psykiatri og socialpsykiatrien.
Region Hovedstaden allerede i gang
I Region Hovedstaden er det forberedende arbejde til sammenlægningen allerede godt i gang, og her betyder det konkret, at den selvstændige psykiatriledelse bliver nedlagt.
”Vi kommer ikke til at have et psykiatrihospital med en selvstændig ledelse i Region Hovedstaden, når vi er færdige med sammenlægningen af psykiatri og somatik. Den nuværende struktur bliver nedlagt,” sagde Jens Gordon Clausen, regionsdirektør i Region Hovedstaden 17. december 2024.
Han understregede samtidig, at den faglige udvikling skal fortsætte:
”Det er meget vigtigt for os, at vi bevarer en stærk faglig ledelse på psykiatriområdet, så de kan passe på det faglige miljø og den faglige udvikling på det psykiatriske område. Det gælder blandt andet arbejdet med 10-årsplanen for psykiatrien og anbefalingerne for øget sikkerhed, der nu skal implementeres på tværs af hospitaler. Vi må ikke bevæge os baglæns med hensyn til den faglige udvikling inden for psykiatrien,” sagde Jens Gordon Clausen.
Region Hovedstaden forventer, at den organisatoriske sammenlægning træder i kraft 1. januar 2026, og integrationen skal være gennemført i alle regioner senest i januar 2027. Ifølge aftalen indebærer det en ændret ledelsesstruktur, hvor hospitalerne fremover vil have et samlet ledelsesansvar for både psykiatriske og somatiske indsatser. Regionerne skal desuden tage hensyn til den gældende specialeplan, så ikke alle hospitaler nødvendigvis varetager alle hospitalsfunktioner. Pejlemærkerne for den ændrede organisering inkluderer øget vidensdeling, styrkede faglige miljøer og en mere effektiv organisering af de psykiatriske tilbud.
Bekymring blandt fagfolk og politikere
Planerne om at nedlægge de selvstændige psykiatriske hospitaler har mødt massiv kritik blandt psykiatriske professorer, cheflæger og regionsrådspolitikere landet over.
”Hvis psykiatrien splittes op på flere hospitaler, bliver det vanskeligere at sikre sammenhæng i behandlingen, forskningen og undervisningen. Vi er bekymrede for, om dette er den bedste løsning for patienterne, særligt med den forestående fusion mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland,” skrev eksempelvis professorerne Poul Videbech, Lars Vedel Kessing og Annamaria Giraldi i et åbent brev til sundhedsministeren, bragt i Sundhedspolitisk Tidsskrift den 23. oktober 2024.
23 regionsrådsmedlemmer landet over har ligeledes advaret regeringen mod sammenlægningen:
”Efter vores mening er der alt for stor usikkerhed om, hvorvidt en sammenlægning vil medføre forbedringer for psykiatriske patienter. Samtidigt er risikoen for høj for, at en omfattende omstrukturering vil fjerne det nødvendige ledelsesmæssige fokus på implementeringen af den længe ventede 10-årsplan for psykiatrien,” skrev regionsrådsmedlemmerne i et debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift den 30. oktober 2024.