
Første erstatning i psykiatri-skandale: Selvmord kunne være undgået
Patienterstatningen har netop afgjort de første to erstatningssager, som knytter sig til den omfattende gennemgang af flere end 1.600 behandlingsforløb i Regionspsykiatrien Randers. Pårørende til en kvinde, der begik selvmord, er blevet tilkendt en erstatning på omkring 83.000 kroner.
Den ene af de to sager er ifølge DR blevet afvist med begrundelsen, at der ikke har været fejlbehandling. I den anden er der givet erstatning, fordi vurderingen er, at en kvindes selvmord med overvejende sandsynlighed kunne være undgået, hvis patienten havde modtaget den rette behandling. Vurderingen går blandt andet på, at der er sket fejl i medicineringen, og at der manglede en tilstrækkelig selvmordsrisikovurdering.
Patienterstatningen mener, at fejlen i behandlingsforløbet direkte har bidraget til, at kvindens situation forværredes op til selvmordet.
"Det er en tragisk sag," siger direktør i Patienterstatningen, Karen-Inger Bast til DR.
Sagen er en del af en større skandalesag om en tidligere ledende overlæge, der i dag er fyret og politianmeldt for ifølge Region Midtjylland at have ført utilstrækkelige journaler og givet en kritisabel medicinsk behandling. Regionen har siden meldt ud, at omkring halvdelen af de gennemgåede forløb ikke lever op til lægefaglig standard.
Hvis patienter eller pårørende mener, at de har fået en skade som følge af mangelfuld behandling, kan de søge erstatning. Der er oprettet en særlig hotline, og regionen har desuden sendt vejledningsbreve ud til 1.614 nuværende og tidligere patienter fra afsnit C og D.
Patienterstatningen har indtil videre modtaget 50 ansøgninger om erstatning vedrørende forløb i Regionspsykiatrien Randers, men regner med, at der måske kommer 100 mere.
Om sagen
2023: I løbet af 2023 får afdelingsledelsen i Regionspsykiatrien Randers flere bekymrede henvendelser om patientsikkerheden på afsnit C i Regionspsykiatrien Randers, hvor psykiateren er ledende overlæge. I efteråret 2023 blev psykiatriledelsen i Region Midtjylland for første gang bekendt med en konkret sag fra afsnit C. Ledelsen finder på dette tidspunkt ikke belæg for at indkalde til tjenstlige samtaler eller rejse kritik af behandlingen på afsnit C.
Januar 2024: Der indsendes en henvendelse til Region Midtjyllands whistleblower-ordning om psykiateren fra flere ansatte.
Februar 2024: Psykiateren hjemsendes fra afsnit C i Regionspsykiatrien Randers.
Maj 2024: Der indgås en fratrædelsesordning med psykiateren.
Starten af september 2024: Mediet Frihedsbrevet skriver om en række kritisable forhold på afsnittet.
16. september 2024: Region Midtjylland skriver i en pressemeddelelse, at afdelingsledelsen i Regionspsykiatrien Randers er stoppet efter gensidig aftale. Samtidig har regionen igangsat en omfattende gennemgang af 1.500 journaler fra afsnit C.
29. oktober. DR skriver, at det undersøges, om en medarbejder på afsnittet har haft et upassende forhold til en patient.
November 2024. Patienterstatningen vurderer, at en ung patients selvmord kunne være blevet forhindret, hvis behandlingen i Regionspsykiatrien Randers havde levet op til erfaren specialiststandard.
November 2024. Psykiateren politianmeldes af Region Midtjylland.
28. november 2024. Psykiateren får et fagligt påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed for mangelfuld journalføring og mangelfulde behandlingsplaner.
20. december 2024. Hele regionspsykiatrien Randers får et organisatorisk påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed, da styrelsen vurderer, at der er større problemer af betydning for patientsikkerheden.
29. januar 2025. Region Midtjylland skriver i en pressemeddelelse, at den omfattende journalgennemgang bliver stoppet før tid, da man allerede har fundet så mange fejl og mangler i journalerne, at alle patienter allerede nu bør vejledes i deres mulighed for at klage.
13. februar 2025. Region Midtjylland laver en kovending og fortsætter journalgennemgangen af de resterende 1.059 patientjournaler.
Marts 2025. Pårørende til en kvinde, der begik selvmord, er blevet tilkendt en erstatning på omkring 83.000 kroner af Patienterstatningen, som vurderer, at kvindens selvmord med overvejende sandsynlighed kunne være undgået, hvis hun havde modtaget den rette behandling.